Fırınlar, günümüzde birçok mutfakta vazgeçilmez bir araç haline gelmişken, pişirme süreçlerini kolaylaştıran teknolojik özelliklerle donatılmıştır. Ancak, bu teknolojik avantajların bazıları sağlığımız için potansiyel riskler taşıyabilir. Bu yüzden bazı ayarlarına dikkat etmek gerekiyor.
FIRINLAR EVİN OLMAZSA OLMAZI
Misafirlerimize ya da ev halkına farklı türde yemekler pişirmek istediğinizde evinizin vazgeçilmez demirbaşı fırınları kullanabilirsiniz. Kekler, börekler, tatlılar, ana yemekler fırında rahatlıkla pişirilebilir. Üstelik bu türde bir pişirme yöntemi, oldukça sağlıklıdır.
Fırında pişirilen her ürün genellikle hafiftirler ve bu sebeple fırın kullanılır. Öte yandan mutfakta pratiklik sağlayan da bir üründür.
TEHLİKELİ AYARI ORTAYA ÇIKTI
Sağlıklı yemekler pişirebilen fırınların zararlı ayarı ortaya çıktı ve kullanıcıları endişelendirdi. Sosyal medyada tartışma çıkaran konunun detayları ortaya çıktı.
Fırınlarda kullanılan "öz-kendini temizleme" özelliği bu risklerden biridir. Bu özellik, fırının iç sıcaklığını çok yüksek derecelere çıkararak, yemek artıklarını kül haline getirir.
Fakat bu sırada, kaplamadan zararlı kimyasalların veya dumanların açığa çıkması mümkün olabilir. Bu dumanlar, solunum yolları tahrişine veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla, fırını temizlerken bu ayar yerine, daha az riskli olan manuel temizleme yöntemlerini tercih etmek faydalı olacaktır.
SOSYAL MEDYA KULLANICISI DENEDİ
Bir sosyal medya kullanıcısı fırının ‘kendi kendini temizleme’ özelliğini kullandı ve bunu sosyal medyadan paylaştı. Fırını bu ayarda 3 saat boyunca çalıştıran kullanıcı, evinin dumanla kaplandığını da gösterdi.
Bunun üzerine kullanıcının paylaşımına çok sayıda yorum geldi. Yayılan bu dumanın mide bulantısı, ateş ve grip semptomlarına neden olduğu söylendi.
Fırının içinin tertemiz olmasına karşın, çevreye yayılan bu zehirli duman sağlığı tehdit ediyor. Öte yanda fırının sıcaklık sensörünü bozabilen bu ayar yangına neden olabilir.