Fiyatı birden 600 TL’den 1500 TL’ye çıktı! Yüzde 150 arttı

Fiyatı birden 600 TL’den 1500 TL’ye çıktı! Yüzde 150 arttı

Kuzu etinin toprak testiyle buluşarak pişirildiği testi kebabı enflasyona yenik düştü, lüks masaların yiyeceği oldu.

Yozgat’ta sofraların vazgeçilmez yemeği olan testi kebabına rağbet düşüyor. Lezzetiyle, pişirilme yöntemiyle gönülleri fetheden testi kebabındaki fiyat artışı, yılda ortalama 40 bin civarında testinin kırılma oranını yarı yarıya düşürdü. Bu yiyecek için özel olarak getirilen testilerin fiyatları arttı, porsiyonlara yansıdı.

Toprak testi içerisine hazırlanan kuzu eti yemeğinin bu şekilde pişirilip sonrasında kırılarak servis edildiği kesti kebabı, leziz yemekleri sevenlerin gözde yemeklerinden biriydi. Artık lüks olan bu yiyecek, sofralara daha az girmeye başladı.

18efe5f8-3a8c-4439-b2be-1b1ac7cd4cb2-w.jpg

ARTIK 40 BİN TESTİ KIRILMIYOR

Testi kebabı için kullanılan testi ve kuzu eti maliyetinin yükselmesi, testi kebabı pişme oranlarını da düşürdü. Lüks yiyecekler kategorisine giren testi kebabı, kebap severleri hayal kırıklığına uğratıyor.

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşgun artan maliyetler ile ilgili konuştu. Maliyet yüksekliğinin porsiyonlara yansıdığından bahseden Coşgun, talebin yarı yarıya azaldığını anlattı ve 6-7 ayda et maliyetlerinin çok fazla artış gösterdiğini, yılda ortalama 40 bine yakın kırılan testinin neredeyse yarı yarıya azaldığını söyledi.

6ef0e7d9-ed26-4310-939b-0e09424ed242-w.jpg

ET VE BAHARAT DERKEN TESTİNİN DE MALİYETİ ARTTI

Testi kebabının içerisinde yer alan et ve sebzelerin maliyetlerinin artmasının yanı sıra baharat fiyatlarının da arttığını, öte yandan Nevşehir Avanos’tan özel olarak getirilen toprak testilerin de maliyetinin arttığını söyleyen Coşgun, şu ifadeleri kullandı:

“Testi maliyetlerinin de çok artması, ister istemez fiyatları çok arttırmamıza neden oldu. Fiyatları arttırdık derken, işin şurası da var; bizler aslında kar marjımızı düşürdük. Yılın ilk 5 aylık periyodu da beklediğimizin çok altında geçti, Allah yardımcımız olsun diyelim. Daha önceden 5 kişilik bir testimiz yaklaşık 600 lira civarıydı. Şu anda bin 200-bin 300 lira civarına mal oluyor. Alım gücünün azalmasından dolayı tercih edilmeyen sebeplere neden oluyor. Şu anda bin 200 lira civarı bir maliyetimiz var. Bizler de restoranlarımızda bin 500 lira civarında beş kişilik bir testi kebabını satışa sunuyoruz.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.