Fiyatı yüzde 1025 arttı ‘Bu kadarı da olmaz’

Fiyatı yüzde 1025 arttı ‘Bu kadarı da olmaz’

İstanbul'da o fiyatlarda yaşanan artış, dikkat çekiyor.

İstanbul'da konut fiyatlarının son yıllarda yaşanan artış, gözleri kamaştırıyor. İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce'nin paylaştığı verilere göre, İstanbul'daki birçok ilçedeki konut fiyatları, Avrupa'nın popüler şehirlerinden Barcelona'nın birçok bölgesini geride bıraktı.

Gökce'nin sosyal medya hesabından paylaştığı grafiklere göre, Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş gibi İstanbul'un merkezi ilçelerinde ortalama satılık konut fiyatları, Barcelona'nın tamamında ortalama konut fiyatlarından daha yüksek seviyelere ulaştı. Hatta Bakırköy gibi ilçelerde bile, Barcelona'nın birçok bölgesinde aynı fiyata çok daha büyük evler almak mümkün.

konut-1.jpg

YÜKSEK SEVİYELERE ULAŞTI

Kiralarda da durum farklı değil. İstanbul'da ortalama kira bedeli 2018-2024 döneminde yüzde 1025 artarak 22 bin 535 TL'ye yükseldi. Bu artışla birlikte, İstanbul'un birçok ilçesindeki kira fiyatları da Barcelona'nın birçok bölgesindeki kiralardan daha yüksek seviyelere ulaştı.

Buğra Gökce, konut krizine çözüm önerileri olarak şunları sıraladı:

Sosyal konut üretimine hız verilmeli: Sosyal yardımlı konut, sosyal kiralık konut gibi farklı seçeneklerle konut üretimi artırılmalı. Küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarına destek verilmeli: Bu firmaların konut üretimi piyasasında yer alması teşvik edilmeli. Yerli inşaat sanayisi güçlendirilmeli: İnşaat malzemesi üretimi yapan firmalara destek verilerek, yerli üretim artırılmalı. Yabancılara konut satış uygulaması gözden geçirilmeli: Bu uygulama, konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.