İkinci el araç sahiplerini yıllar sonra yakacak haber: En son 2019 yılında gerçekleşti

İkinci el araç sahiplerini yıllar sonra yakacak haber: En son 2019 yılında gerçekleşti

İkinci el araç sahiplerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 2024 yılında ikinci el araç piyasasının zorlu bir süreçten geçeceğini öngörüyor.

2saddsa.jpg

Yalçın, sıfır kilometre araç fiyatlarının sabit kalması ve yıl boyunca devam edecek kampanya rekabetinin sektörü etkileyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, yüksek mevduat faiz oranları ve krediye erişimdeki kısıtlamaların devam etmesi durumunda, ikinci el araç piyasasının daha da zorlanabileceğine dikkat çekiyor.

Sıfır kilometre otomobillerdeki kampanyaların ve kredi erişimindeki güçlüklerin, ikinci el araç satışlarını olumsuz etkilediği gözlemleniyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında sıfır kilometre araçlarda kampanyaların süreceğini ve bu durumun ikinci el pazarındaki durgunluğu daha da artıracağını tahmin ediyor.

2024 yılının ilk yarısında devri yapılan otomobil sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalarak 3 milyon 224 bin 873 adede geriledi. Haziran ayı verileri, ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program kapsamında aldığı önlemlerin, krediye dayalı ikinci el satışlar üzerindeki etkisini net bir şekilde gösterdi. Bu dönemde pazarın daralmasında, 7 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanan ancak ertelenen GSR2 yönetmeliği nedeniyle sıfır kilometre araçlarda yapılan ek indirimler ve 8 Temmuz'dan itibaren Çin'den gelen araçlara uygulanan yüzde 40 ilave gümrük vergisinin de etkili olduğu belirtiliyor.

İkinci el otomobil satışları açısından "en düşük Haziran" rakamı en son 2019 yılında 399 bin 916 adet olarak kaydedilmişti. Piyasadaki durgunluk, fiyat artış hızını da yavaşlattı. TÜİK verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde enflasyon yaklaşık yüzde 25 artarken, dolar/TL kuru yüzde 10 yükseldi. Ancak, ikinci el otomobil pazarındaki fiyat artışı yalnızca yüzde 6 seviyesinde kaldı.

Haziran ayında ikinci el araç pazarındaki durgunluk zirveye ulaşarak, model bazında 2 ila 4 arasında fiyat düşüşlerine neden oldu. Bu düşüşler özellikle orta ve üst segment modellerde daha belirgin hale geldi.

ARAAÇ SATIN ALMAK İÇİN FIRSAT DÖNEMİ Mİ?

İkinci el araç platformu VavaCars’ın Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, Haziran ayında taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemelerindeki daralmanın tüketici talebinde yavaşlamaya yol açtığını ifade etti. Eski üretim sıfır araçlardaki büyük kampanyaların ve indirimlerin de bu yavaşlamaya katkı sağladığını belirten Gözelekli, bu gelişmelerin fiyat düşüşüne yol açan talep daralmasının aslında biriken ve ertelenen taleplerin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Gözelekli, bu durumun ikinci el araç alımında bir fırsat dönemi oluşturabileceğini öngördü.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarının yaklaşık 100 bin adetlik bir satışla mevcut temposunu sürdüreceğini ifade ederken, 2024 yılı boyunca ikinci el araç pazarının zorlu bir satış dönemi geçirmeye devam edeceğini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.