İş Bankası 100. Yıl hedefini açıkladı: Dünyada ilk 10

İş Bankası 100. Yıl hedefini açıkladı: Dünyada ilk 10

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bankanın 100. kuruluş yıl dönümünde AA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin ilk milli bankası olan İş Bankası, ikinci yüzyılına adım atarken, Genel Müdür Hakan Aran, geleceğe yönelik iddialı hedeflerini paylaştı. Aran, İş Bankası'nın küresel bir oyuncu olarak dünyada en geniş coğrafyada, en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedeflediğini belirtti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "İkinci yüzyılımızda dünyada en geniş coğrafyada en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz." dedi.

1 MİLYON LİRA SERMAYEDEN 285 MİLYAR LİRALIK ÖZ KAYNAĞA ULAŞTI

26 Ağustos 1924'te 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon lira sermayeyle yola çıkan Bankanın, bugün 20 bin çalışanı ve 1042 şubesinin bulunduğunu, 285 milyar liralık öz kaynak büyüklüğüne ulaştığını söyledi. Aran, 11 ülkede 22 yurt dışı şube, 3 banka, 2 temsilcilikle esasında bölgesel bir bankaya dönüşen İş Bankasının aktif büyüklük, kredi ve mevduatta özel bankalarda birinci konumunu sürdürmesinin, İşCep'in "dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması" seçilmesinin 100 yılda Bankanın nereden nereye geldiğinin güzel bir göstergesi olduğunu vurguladı.

hakan-aran.png

"DİJİTAL BANKA HEDEFİNE ULAŞMA YOLUNDA ÇALIŞIYORUZ"

Hakan Aran, son dönemde dijitalleşme odağında bölgesel anlamda yeni bankacılık yatırımlarına hız verdiklerini söyledi. Bunun için öncelikle İngiltere'de OYAK Grubu yatırımlarından Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ ile kendi grup şirketlerinin sahipliğinde "Is United Payment Systems Limited" isimli yeni bir ortaklık kurulduğunu ve hemen ardından İngiltere'de ödeme lisansına sahip, faaliyetlerine devam eden yerel bir kuruluşun satın alımına yönelik süreçlerin yürütülmeye başlandığı bilgisini paylaştı.

İngiltere'de başlayan bu işbirliğinin gelişerek devam ettiğini anlatan Aran, Türkiye'de de yüzde 100 Banka iştiraki olan Moka Ödeme Kuruluşunun, Birleşik Ödeme Hizmetleri ile birleşmesine yönelik çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Aran, bu birleşme ile Azerbaycan, Gürcistan ve Türk Cumhuriyetlerini içine alıp Orta Asya'dan başlayarak Kuzey Afrika ile Orta Doğu'ya dek uzanacak bir alanı kapsayacak "bölgesel fintek" olma hedefine doğru emin adımlarla ilerleyeceklerini açıkladı. Aran, tesis edilmekte olan yeni ortaklıklarla Bankanın ikinci yüzyıl perspektifini yansıtacak şekilde, öncelikle İngiltere ve AB'yi kapsayacak bir dijital banka hedefine ulaşma yolunda çalıştıklarını söyledi.

hakan-aran-is-bankasi.jpeg

DİJİTALLEŞME VE KÜRESEL BÜYÜME

Bankanın dijital dönüşüm sürecinde önemli bir adım olarak görülen İşCep uygulamasının, dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçilmesi, başarıya ulaştıklarının en önemli göstergesi olarak değerlendirildi. Aran, ikinci yüzyılda dijitalleşmenin sunduğu imkanlardan faydalanarak, küresel ölçekte büyümeyi hedeflediklerini vurguladı. Aran, "Dijital bankacılıkta lokomotif niteliğindeki İşCep uygulamasıyla ilk yüzyılımızda şube açarak gerçekleştirdiğimiz yayılma stratejimizi, ikinci yüzyılda bu kez globalde dijitalleşmenin sunduğu fırsatları değerlendirerek yapmayı istiyoruz. Temel fark, ilk yüzyılda şube açarak gidiyorduk, şimdi de İşCep'i çoklayarak gideceğiz” ifadelerini kullandı.

HOLDİNGLEŞME SÜRECİ HAKKINDA ARAN KONUŞTU

Holdingleşme sürecine ilişkin de bilgi veren Aran, 31 Aralık 2023 bilançosuyla holdingleşme başvurusunda bulunulduğunda mevzuat gereği tüm süreçlerin 31 Ağustos 2024'e kadar tamamlanması, bu kapsamda bu tarihe kadar kurumlarca gerçekleştirilen değerlendirmelerin tamamlanarak bir ay öncesinden olağanüstü genel kurul çağrısı yapılması ve o genel kurulda onaylatılmasının gerektiğini belirtti.

2279068-620x349.jpg

31 Ağustos'a kadar süreci sonuçlandırma imkanının kalmadığına işaret eden Aran, "Bizim açımızdan vazgeçmek gibi bir durum söz konusu değil holdingleşmeden vazgeçmedik. Bu tarihten sonraki süreçte ilgili kurumlardan gelecek değerlendirmeler dikkate alınarak nasıl bir aksiyon alacağımıza karar vereceğiz." dedi.

Bankanın finansal sonuçları ve yıl sonu hedeflerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aran, ilk yarı sonuçlarını açıklarken 2024 için öz kaynak karlılığı beklentisini yüzde 30'lu seviyelerde, net faiz marjını yüzde 2'lerde olacak şekilde revize ettiklerini belirtti.

FAİZ TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Aran, Türkiye ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte ekonominin 2026 yılında dengeye ulaşacağını öngören Aran, politika faizinin yıl sonunda yüzde 45'e, önümüzdeki yıl sonunda ise yüzde 25'e indirilebileceğini belirtti.

İŞ BANKASINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SOSYAL SORUMLULUK

Ayan, İş Bankası, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konularında da önemli adımlar attığını belirtti. Net Sıfır Bankacılık Birliği'ne üye olan banka, karbon ayak izini sıfırlama hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Ayrıca, "100 Köye İnternet" projesi gibi toplumsal fayda sağlayan projeleri de sağladıklarını Ayan, söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.