İstanbul depreminde büyük çukur o ilçeleri yutacak ‘2 metreye kadar çıkacak’

İstanbul depreminde büyük çukur o ilçeleri yutacak ‘2 metreye kadar çıkacak’

Olası bir İstanbul depreminin ardından Marmara Denizi'nde oluşabilecek tsunami, o 2 ilçe için büyük tehlike arz ediyor.

Olası bir İstanbul depreminin ardından Marmara Denizi'nde oluşabilecek tsunami, özellikle Tekirdağ'ı tehdit ediyor. Yapılan araştırmalar, ilde binlerce yapının depreme dayanıksız olduğunu ve Marmara Denizi'ndeki üç büyük çukurun tetikleyebileceği tsunami dalgalarının kıyıya 50 metreye kadar yaklaşabileceğini ortaya koydu.

TEKİRDAĞ'DA YAPI STOKU TARANDI, SONUÇLAR VAHİM

Namık Kemal Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, Tekirdağ'daki yaklaşık 100 bin yapı incelendi. Çalışmada, il merkezindeki 55 bin binanın 6 bininin 1998 yılından sonra inşa edildiği belirlendi. Yani, binanın neredeyse yarısı depreme karşı dayanıksız olduğu düşünülen eski yapılardan oluşuyor.

marmara-depremi.webp

TSUNAMİ RİSKİ ÇOK YÜKSEK

NKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, Marmara Denizi'ndeki üç büyük çukurun tsunami riskini artırdığını belirterek, "Tekirdağ'da ciddi bir tsunami riski var" dedi. Bal, özellikle Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa gibi bölgelerde 2 metreye kadar yükselebilecek tsunami dalgalarının kıyıya 50 metreye kadar yaklaşabileceğini öngördü.

tsunamiii.webp

YAPILAŞMANIN DENİZDEN UZAKLAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Ahmet Bal, Tekirdağ'da yapılaşmanın denizden uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak, "Kıyı kanununun uygulanması gerekiyor" dedi. Ayrıca, mevcut yapıların da deprem ve tsunamiye karşı güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.