Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı etkisi derinden hissettirmişti. Ardından Marmara Denizi’nde beklenen büyük deprem ise gündeme gelmeye başladı. Pek çok uzman konuya dair çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.
İstanbul'da Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını belirtti. Çakır'ın açıklamasında Haramidere, Ayamama ve Kurbağalıdere listede ilk üçte yer aldı.
Prof. Dr. Aral Okay’ın anısına düzenlenen İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumuna katılan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, flaş açıklamalarda bulundu. Yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağı belirtirken, Haramidere’nin en büyük yüzey deformasyonunun olduğu yer olduğunu söyledi. Çakır sırasıyla; Ayamama, Kadıköy’deki Kurbağalıdere, Zeytinburnu’nda Çırpıcı Deresi, Kağıthane, Alibeyköy, bütün deniz kenarları, Yenikapı ve Maltepe de dahil dolgu alanlarda düşey deformasyon gözlendiğinin altını çizdi.
Milliyet'in yer verdiği habere göre, oturumun konuşmacılarından, İTÜ Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ziyadin Çakır uydu görüntülerini kullanarak InSAR yöntemiyle 2014 yılından itibaren İstanbul’da meydana gelen yüzey deformasyonlarını analiz ettiği çalışmayı tek tek izleyicileri aktardı. Başta Büyükçekmece ve Küçükçekmece olmak üzere, Avcılar, Haliç, Alibeyköy, Kurbağalıdere gibi bölgelerdeki yüzey deformasyonlarına değinen Çakır, özellikle dere yatakları ve dolgu zeminlerin taşıdığı riskleri açıkladı.