Kira fiyatlarının fazla artışı kendisini en net şekilde İstanbul''da gösteriyor. İstanbul''daki kira fiyatlarından dolayı kiracılar ev bulmakta zorlanırken, kiralık dükkanlar da kiracı bulmakta zorlanıyor. Dükkan sahipleri, yüksek fiyatlardan dolayı kiracı bulamamaktan şikayetçi.
İstanbul''da kiralık dükkanlar boş kaldı. Bazı esnaflar yüksek fiyatlardan dolayı kiralık dükkan bulamıyor. Emlakçılar, mal sahiplerinin TÜFE rakamlarına göre kira zammı yapmamalarından dolayı fiyatların yükseldiğini söyledi.
İstanbul''da kiralık dükkan fiyatlarında artış yaşanıyor. Kiraların artmasından dolayı bazı esnaflar dükkan bulamıyor. Buna bağlı olarak da bazı kiralık dükkanlar boş kaldı. Kiralarını ödemekte zorlanan esnaflar dükkanlarını boşaltıyor. Konut kiralarında bir yıllık getirilen yüzde 25 artış sınırlaması dükkanları kapsamıyor. Bahçelievler bölgesinde en düşük metrekareli bir dükkan ortalama 15 bin liradan kiralanırken, en yüksek metrekareli bir dükkan 50-100 bin lira arasında kiralanabiliyor. Buna yüzde 20 olarak uygulanan kira stopajı da eklenince esnafın maliyetleri daha da artıyor.
ZAMLAR TÜFE RAKAMLARINA GÖRE YAPILMIYOR
Emlakçılar, fiyatların artmasından dolayı kiralık dükkanların boş kaldığını söyledi. Öte yandan emlakçılar, dükkanların boş kalmasının sebeplerinden bir tanesinin mal sahiplerinin TÜFE rakamlarına göre kiralarına zam yapmaması olduğunu vurguladı.
ARALIK KİRA ARTIŞ ORANI TİCARİ KONUTLARDA YÜZDE 70.36
TÜİK, 2022 yılı Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Kiralık daire zam oranı yüzde 25 ile sınırlanırken, ticari konutlarda artışlar TÜFE on iki aylık ortalamasına göre yapılıyor. Buna göre ticari konutlarda Aralık ayı kira artış oranı yüzde 70,36 olarak gerçekleşti.
ESNAF ZORA GİRİYOR
Hem kiralık dairelerin hem de kiralık dükkan fiyatlarının arttığını söyleyen emlakçı Şerafettin Başaran, "Ticari konutlar yani kiralık dükkan fiyatlarının artmasından dolayı dükkanlar boş kalıyor. Esnaf kira ödeyemediği için dükkanlar boş kaldı. Dükkan sahipleri de piyasaya göre bir artış yapıyor. Bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına göre değil de mal sahiplerinin artışlarına göre yükseliyor. Bu da esnafı zorluyor ve bundan kaynaklı olarak dükkanlar boş kalıyor. Dükkan kira fiyatlarının artacağını öngörüyorum. Maliyetten kaynaklı olan bir artış da söz konusu. Kirasını ödeyemeyen esnaf daha sonra dükkanı kapatıyor veya uygun bir dükkan kiralayamıyor. Dolayısıyla dükkanlar boş kalıyor. Bahçelievler civarında yavaş yavaş boş dükkanlar görmeye başladık. Dükkanlara talep var ama kiralanma oranı düşük. Kiralayanlar da mecburen kiralamak zorunda kalıyor" dedi.
FİYATLAR 15-100 BİN ARASINDA
Kiralık dükkan fiyatlarının metrekareye ve bulunduğu konumuna göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Başaran, "150 metrekare bir dükkan ortalama 15 bin liradan kiralanıyor. 500-600 metrekare olan kiralık dükkanlar için ise bu fiyat 50-60 bin liraya kadar çıkıyor. Metrekaresi ve bulunduğu konum itibariyle en yüksek kiralık dükkan 100 bin liraya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.
Kiralık dükkan fiyatlarıyla ilgili konuşan Aydın Erdem, "Dükkan kiralayacak esnaf zor durumda. Dükkan kiraları çok yüksek. Yeni iş yeri açmak isteyenler uygun fiyata dükkan bulamıyor. Bu civarlarda çok fazla boş dükkan var. Bugün 15-20 bin liraya orta halli bir dükkan bulamıyorsun. Dükkanı alan kişi yüksek maliyetten satın aldığı için düşük fiyata kiraya vermiyor. Dükkanların boş kalmasının sebebi, mal sahiplerinin kira bazında çok artış yapması diyebiliriz" ifadelerine yer verdi.
Öte yandan kiralık dükkanlarda esnaftan alınan kira stopajı uygulaması yüzde 20 olarak uygulanıyor.