Kolajen, vücudun yapı taşlarından biri olup cilde, kaslara, kemiklere ve bağ dokusuna destek sağlayan bir proteindir.
Son yıllarda pek çok takviye ürünüyle popülerlik kazanmış olsa da, düzenli ve dengeli beslenmeyle de vücudun kolajen yapması desteklenebilir ve daha sağlıklı bir cilde sahip olunabilir.
Kolajen, vücuttaki proteinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturur ve cilt, kaslar, kemikler ve bağ dokusunun sağlamlığını korur. Kolajen, organların yapısını desteklerken kan damarlarında ve bağırsak astarında da bulunur.
Vücut doğal olarak kolajen üretir ancak yaş ilerledikçe ve güneş ışığına maruz kalma gibi faktörler kolajen üretimini azaltabilir. Ancak düzenli ve dengeli beslenmeyle vücuda gerekli olan besin maddeleri sağlanarak kolajen üretimi desteklenebilir.
İşte kolajen içeren 8 süper besin...
Kemik Suyu: Kolajen üretimini artıran ve kemik suyu içeren besinler, cilt sağlığını desteklerken eklem gücünü ve kas kütlesini artırır. Hayvan kemikleri, kolajen açısından zengindir ve kemikler kaynatıldığında kolajen jelatine dönüşür, bu da vücut tarafından daha kolay emilir.
Kabuklu Deniz Ürünleri ve Balık: Deniz kolajeni, cilt için faydalı olan Tip 1 kolajen içerir. Bu tip kolajen, balıkların deri veya pullarında bulunur.
Tavuk: Tavuk, özellikle tavuk kıkırdağı, Tip 2 kolajen içerir. Tavuk derisini tüketmek, daha fazla kolajen sağlayabilir.
Biftek: Sığır eti ve kemikleri, kolajen içeriği yüksek besinlerdir, özellikle biftek.
Yumurta Beyazı: Yumurta beyazı, glisin ve prolin gibi kolajeni oluşturan amino asitler içerir. Tüm yumurtayı tüketmek, kolajen desteğinin yanı sıra sağlıklı yağ ve yüksek kaliteli protein sağlar.
Sarımsak: Sarımsak, vücudun kolajen üretimini artırabilecek kükürt içerir.
Kaju: Kaju, bağ dokularında hücre yapısını koruyan kolajen içerir. Cildi korur ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
Meyve: Turunçgiller ve meyveler, vücudun kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini içerir.