Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip, binalar için hem doğal ışığın girmesine izin veren hem de parlama ile aşırı ısınma sorunlarını ortadan kaldıran yeni bir malzeme üretti. Bu malzemeye Polimer Bazlı Mikro-Fotonik Çok Fonksiyonlu Metamateryal (PMMM) adı verildi ve saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden meydana geldiği kaydedildi.
Bu küçük piramitler, hem ortam sıcaklığının düşmesine hem de malzemenin kendini temizlemesini sağlıyor. PMMM, Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalga kızılötesi radyasyon olarak serbest bırakarak, binanın içini normal olandan daha serin tutuyor.
Laboratuvar ve dış ortam testlerinde PMMM'nin ortam sıcaklığını yaklaşık 6 derece kadar düşürebildiği belirlendi. Ayrıca, piramitlerin yüzde 73'ünü etrafa dağıtarak parlamayı azalttığı ve iç mekanın daha az görünür olmasını sağladığı kaydedildi. PMMM, aynı zamanda yüzde 95 oranında ışığı geçirme özelliğine sahip olup şeffaflıktan hiç ödün vermediği aktarıldı.
Nature Communications adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Gan Huang, "Bu malzeme çatılarda ve duvarlarda kullanıldığında aydınlık ve parlamayan iç mekanlar yaratarak mahremiyeti de koruyor" diyerek malzemenin kullanım potansiyelini ve detaylarını anlattı.
KLİMA KULLANIMI AZALACAK
PMMM'nin kendini temizleme özelliği ise lotus yapraklarındaki mekanizmaya benziyor. Piramitler sayesinde yüzeye düşen su damlacıkları toz ve kir parçacıklarını toplar ve temizlik yapar, böylece malzemenin bakımı kolaylaştırırken dayanıklılığı artırıyor.
Araştırmacılar, PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapıldığını ve sürdürülebilir yapıların gelişimine katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Öte yandan önemli bir gelişim olarak görülen bu çalışma malzemenin yarattığı soğutucu etki sayesinde klima kullanımını azaltarak enerji tasarrufu sağlayabileceği aktarılıyor.