Kadınların cam silme derdi sona erdi! Bez bile sürmeden pırıl pırıl olacak

Kadınların cam silme derdi sona erdi! Bez bile sürmeden pırıl pırıl olacak

Kadınların ev işlerinde en çok zorlandığı alanlardan biri olan cam silme problemi tarihe karışacak.

Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip, binalar için hem doğal ışığın girmesine izin veren hem de parlama ile aşırı ısınma sorunlarını ortadan kaldıran yeni bir malzeme üretti. Bu malzemeye Polimer Bazlı Mikro-Fotonik Çok Fonksiyonlu Metamateryal (PMMM) adı verildi ve saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden meydana geldiği kaydedildi.

Bu küçük piramitler, hem ortam sıcaklığının düşmesine hem de malzemenin kendini temizlemesini sağlıyor. PMMM, Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalga kızılötesi radyasyon olarak serbest bırakarak, binanın içini normal olandan daha serin tutuyor.

62dfe9dd4e3fe114bcb092eb.webp

Laboratuvar ve dış ortam testlerinde PMMM'nin ortam sıcaklığını yaklaşık 6 derece kadar düşürebildiği belirlendi. Ayrıca, piramitlerin yüzde 73'ünü etrafa dağıtarak parlamayı azalttığı ve iç mekanın daha az görünür olmasını sağladığı kaydedildi. PMMM, aynı zamanda yüzde 95 oranında ışığı geçirme özelliğine sahip olup şeffaflıktan hiç ödün vermediği aktarıldı.

Nature Communications adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Gan Huang, "Bu malzeme çatılarda ve duvarlarda kullanıldığında aydınlık ve parlamayan iç mekanlar yaratarak mahremiyeti de koruyor" diyerek malzemenin kullanım potansiyelini ve detaylarını anlattı.

cam-temizligi-puf-noktalari.jpg

KLİMA KULLANIMI AZALACAK

PMMM'nin kendini temizleme özelliği ise lotus yapraklarındaki mekanizmaya benziyor. Piramitler sayesinde yüzeye düşen su damlacıkları toz ve kir parçacıklarını toplar ve temizlik yapar, böylece malzemenin bakımı kolaylaştırırken dayanıklılığı artırıyor.

07170-ev-cam-temizligi.webp

Araştırmacılar, PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapıldığını ve sürdürülebilir yapıların gelişimine katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Öte yandan önemli bir gelişim olarak görülen bu çalışma malzemenin yarattığı soğutucu etki sayesinde klima kullanımını azaltarak enerji tasarrufu sağlayabileceği aktarılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.