Doğu Anadolu Bölgesi'nin bahar aylarında dağlardan toplanan ışkın, pazar tezgahlarında yerini aldı. Doğu Anadolu yöresinde yayın olarak bilinen ve ''yayla muzu'' olarak da bilinen ışkının insan sağlığına birçok faydası bulunuyor.
Doğal olarak yüksek dağların yamaçlarında kendiliğinden yetişen ışkın, Anadolu'nun pek çok yerinde özellik de Erzincan'da göz alıcı bir şekilde alıcıların önüne seriliyor. Erzurum, Bingöl, Muş, Tunceli gibi illerle beraber özellikle Erzincan'ın yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen bu bitki, kış mevsiminin bitmesiyle beraber halk tarafından tek tek toplanmaya başlandı.
KİLOSU 70 TL'DEN SATILIYOR
Bağışıklık sisteminin güçlendiren, kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen ışkın tezgahlarda 70 TL satılıyor.
IŞKIN'IN FAYDALARI
Atlanta Üniversitesi'nin araştırmalarına göre, kanserle mücadelede yeni bir ilaç olarak kabul edilen ışkının ünü Amerika'ya kadar yayılmış durumda. Yöre halkı, ışkının kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtiyor.
Işkın otunun boyu 40 santim ile 150 santim arasında değişirken, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduğu ve A, B1, B2, E ve K vitaminleri açısından zengin olduğu biliniyor.
Taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği ve grip ile ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu da ifade ediliyor.
Yerel bir satıcı olan Murat Gül, ışkın ve çirişin doğal olarak dağlarda yetiştiğini ve doğal bir ilaç olarak görüldüğünü belirtiyor. Çirişin ıspanak gibi tüketildiğini ve çeşitli yemeklerde kullanıldığını ifade eden Gül, ışkının da doğal bir ilaç olduğunu ve müşterilerin özellikle kanserle mücadelede tercih ettiğini dile getiriyor.