Özellikle yaz aylarında milyonlarca insanın zevkle yediği meyvenin böbrek taşı oluşumundan mide rahatsızlıklarına kadar bazı hastalıkların sebebi olduğu ortaya çıktı.
Bahsi geçen meyve küçük bir meyve türü olan mürdüm eriğinden başkası değil. Bu meyve, reçel, marmelat, tatlı ve hatta bazı içeceklerin yapımında bile sık sık kullanılmakta.
Erik, sağlık açısından pek çok fayda sağlasa da, aşırı tüketildiğinde insan bedenine birçok zararı olduğu son yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıktı.
Erikler bazı durumlarda zehirli olabilir, olgunlaşmamış meyveler, bünyesinde bulundurdukları siyanür türevi zararlı maddeler nedeniyle insan vücuduna zarar verebilir. Bu sebeple aşırı derecede erik tüketilmemelidir.
Ayrıca, mürdüm eriği aşırı şekilde tüketildiğinde vücutta tortu ve taş oluşumuna neden olur. Mürdüm eriği tüketildiğinde böbreklere ve kalbe iyi bilinen bir gerçek ancak aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta vitamin ve mineral birikmesi nedeniyle taş oluşturmaktadır.
Yaz aylarının favori meyvelerinden biri olan mürdüm eriği, tüketiminde aşırıya kaçıldığında bazı alerjik reaksiyonlara da neden olmaktadır.