KAMU SON HABER/ ÖZEL HABER
Pek çok aile arasında miras paylaşımında bazı sorunlar meydana geliyor. Bir kardeşin haksız yoldan mirasları diğer kardeşlerinden habersiz geçirmesi de bunlardan biri. Kardeşler arasındaki haksız miras paylaşımının, hukuki boyutu ise merak ediliyor. Ünlü avukat Bilal Yavuz, miras paylaşımında hakkını alamayanlar için yöntemini anlattı.
Miras, bir kuşağın kendisinden sonraki kuşağa bıraktığı mal, mülk veya haklar anlamına geliyor. Miras, genellikle, miras bırakanın sağ kalan eşini, çocuklarını, torunlarını ve diğer hısımlarını kapsayan bireyler arasında paylaştırılır.
İslam hukukunda ise mirasçılar, miras bırakanın doğrudan ve erkek vasıtasıyla bağlı olan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Miras bırakanın birinci derece mirasçıları arasında çocukları, torunları ve sonraki nesiller bulunuyor. Miras hakkı, miras bırakanın sağlığında yaptığı kazandırmalar ve paylaştırmalarla da etkilenebilir.
Bazı miras paylaşımlarında ise kardeşler arasında haksız kazançlarda oluyor. Bir kardeşin diğer kardeşe göre bütün mirası üzerine geçiriyor. Bu durumda ne yapılması konusunda araştırmalarda oluyor.
Ünlü avukat Bilal Yavuz, miras paylaşımında hak yiyen kardeş için yapılması gerekenleri hukuki açıdan açıkladı.
Yavuz, “Kardeşin aileni yönlendirip, üzerinde olan arsayı, tarlayı, arabayı ya da evi kendi üzerine geçirirse veyahut babanı ikna ederek kendine ev ve araba aldırırsa yandı. 30 yıl geçmiş olsun.
Baban vefat ettikten sonra olayın üzerindeki miras hakkının, senin üzerine geri verilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi’nde istediğin zaman dava açarak bütün miras hakkını alabilirsin. 50 yıl bile geçse dava açabilirsiniz" dedi.