Katliam kuyusundan yüzlerce ceset çıkarılıyor ‘Binlercesi daha da var’ Dünya bu olayı konuşuyor

Katliam kuyusundan yüzlerce ceset çıkarılıyor ‘Binlercesi daha da var’ Dünya bu olayı konuşuyor

Terör örgütü İŞİD tarafından toplu mezara dönüştürülen kuyudan ceset çıkarma çalışmaları başladı.

Musul'un Telafer ilçesinde terör örgütü İŞİD tarafından toplu mezara dönüştürülen kuyudan ceset çıkarma çalışmaları başladı. Tahminlere göre kuyuda 1000'den fazla Telaferli Türkmen'in cesedi bulunuyor.

Binlerce Iraklı Türkmen, İŞİD'in "katliam kuyusundan" yakınlarının cesetlerinin çıkarılmasını bekliyor. 2014-2017 yılları arasında İŞİD tarafından öldürülen ve tamamının Telaferli Türkmenlerden olduğu tahmin edilen bu kişiler, "Allav Anter" kuyusu olarak bilinen 100 metreden fazla derinliğe sahip kuyuya atılmış.

1.webp

TOPLU MEZAR 10 YIL SONRA AÇILDI

Türkmen kurum, dernek ve sivil toplum örgütlerinin girişimleri sonucu bu toplu mezar 10 yıl aradan sonra Irak hükümeti tarafından açıldı ve cesetler çıkarılmaya başlandı.Yaklaşık bir buçuk aydır devam eden çalışmalarda kuyudan 200'ün üzerinde ceset kalıntısı çıkarıldı. Cesetlerin arasında kadın ve çocuklara ait kalıntılar da var. Çıkarılan kalıntılar DNA testi için Irak Sağlık Bakanlığı'na gönderildi.

KAYIPLARIN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Türkmenler, İŞİD tarafından kaçırılan ve akıbetleri hakkında bilgi edinemedikleri yakınlarının bu kuyuya atıldığını bildiriyor. Bölgede hala çok sayıda toplu mezar olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası insan hakları beyannamesine göre İŞİD'in burada insanlığa karşı toplu cinayet işlediği belirtiliyor. Yakınlarını kaybeden aileler, bir an önce kayıp binlerce insanın cesedine ulaşılmasını istiyor.Toz fırtınası ve sıcak havanın çalışmaları zorlaştırdığı belirtiliyor. Yakınlarını kaybeden binlerce insan buradaki çalışmaları yakından takip ediyor.

4.webp

TELAFER'DE DEAŞ'IN EN BÜYÜK TOPLU MEZARI

Kuyudaki toplu mezarın İŞİD'in bölgeden temizlenmesinden bu yana Musul'da bulunan en büyük toplu mezar olduğu belirtiliyor.Sivil toplum örgütleri ve aileler, çalışmaların hızlandırılmasını ve DNA testinin yapılmasını istiyor. 10 yıllık bir bekleyişin sona ermesi için bu çalışmaların büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.