Yeni yılla birlikte milyonlarca çalışanı ilgilendiren konuların başında gelen kıdem tazminatının ne kadara yükseldiği konusu merak edilmeye devam ediyor.
Yeni yılla birlikte milyonlarca çalışanı ilgilendiren konuların başında gelen kıdem tazminatının ne kadara yükseldiği konusu merak edilmeye devam ediyor.
Yeni yılla birlikte, çalışanlara yönelik kıdem tazminatı tavanı yüzde 49.26 arttı. Bu artışla birlikte 35.59 TL'ye yükseldi.
Çalışanlara yönelik kıdem tazminatı tavanı her yılın ocak-temmuz ve temmuz-aralık dönemlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi ile belli oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Ocak-Haziran dönemi için çalışanların 2024 yılı kıdem tazminatı tutarlarını belirledi.
Ancak kıdem tazminatının alınabilmesi içi bazı koşullar bulunuyor. Çalışanlar bir iş yerinde en az bir yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar.
Kendi istediği doğrultusunda işten ayrılan bir kişi kıdem tazminatı hakkını kaybediyor. İşveren tarafından işine son verilmesi gerekiyor. Fakat bu durumunda birkaç istisnası bulunuyor.
Erkekler için askerlik şartı ve kadınlar için ise evlilik gerekçesiyle işten ayrılmak kıdem tazminatı alabiliyor.
Bunların dışında emekliliğe hak kazanmış kişilerde kıdem tazminatı alabiliyor. Bunun yanında gereken prim gün sayısını dolduran vatandaşlar da emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı alabiliyor.
EMEKLİ OLMADAN DA ALINIR MI?
İlk kez sigortalı olduğu tarih, 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısı tamamlanınca kıdem tazminatlarını isteyip işten ayrılabiliyorlar.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?
Kıdem tazminatı, çalışana her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemeler) ücret üzerinden ödenen miktarı kapsıyor.
Kıdem tazminatı tutarına brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu toplamı olarak hesaplanıyor. Ancak bu uygulama kıdem tazminatında belirlenen tutara takılabiliyor.
Bu yıl için belirlenen kıdem tazminatında uygulanacak tavan tutarı ise 35 bin 59 lira oldu.
Çalışan ne kadar yüksek maaş alırsa alsın, tazminat hesabı 35 bin 59 lira üzerinden yapılacak.
KIDEM TAZMİNATI PEŞİN Mİ TAKSİTLE Mİ ÖDENİR?
Kıdem tazminatının nasıl ödeneceğini konusu sıklıkla tartışma haline dönüşebiliyor. Kanunda kıdem tazminatının peşin veya taksitle ödenmesini gerektiren bir husus bulunmuyor.
İşveren ister taksitle isterse de peşin ödeyebilir. Ancak çalışan taksitle almayı kabul etmediği durumlarda işveren kıdem tazminatını peşin ödemek zorundadır.