Kiracının yükümlülükleri arasında kiralanan evi tam bir özenle kullanmak ve sözleşme sonunda aldığı hali ile kiraya verene teslim etmek zorunda. Ancak farklı sebeplere göre bu durum değişiklik gösterebiliyor.
Ünlü avukat Erkan Yalçın, konuya dair maddeler vererek açıkladı. Yalçın, “MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir” dedi.
YARGITAY NORMAL KARŞILIYOR
Yargıtay kararlarında da açıklandığı üzere, kiracı özen sorumluluğunu gözeterek kiralananı kullansa dahi kira konusu kullanıma bağlı olarak eskimesi yahut yıpranması oldukça normal olarak karşılıyor. “Olağan kullanım” olarak addedilen bu halde, kiralananın kullanıldığı süre ve kullanılma amacı önemli etken oluyor.
KİRAYI VEREN TARAFINDAN KARŞILANMALIDIR
Avukat Erkan Yalçın, uzun süreler boyunca kiralananın kullanılması örneğine şu ifadeleri kullandı;
“Metal işlerinde atölye olarak kullanılması şüphesiz birtakım bozulma, eskime ve yıpranmaların yaşanmasını da beraberinde getirecektir. Anılan hallerde kiracının bozulma ve eskimelerden sorumlu tutulması hukuka aykırı olup yapılacak her türlü bakım, işletme, onarım ve hasar kiraya veren tarafından karşılanmalıdır.”
Yalçın, zararın hor kullanımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının bilirkişi raporu ile tespitinin, Tespit edilen hasar kalemlerinden yıpranma payının düşülüp düşülmeyeceği hakkında rapor alınması, Her bir kira sözleşmesi ve kiralananın cinsi ve durumunun ayrı ayrı değerlendirilmesi, Her bir kiralananın kullanım süresinin her bir kira sözleşmesi uyarınca ayrı ayrı hesaplanması suretiyle yıpranma payının kullanım süresi ile orantılı şekilde hesap edilerek alacaktan düşülmesi “ gerektiğine işaret ettiğini söyledi.