Bayram geldiğinde evler misafirlerle dolar taşar… Büyüklerinin ellerinden öpmeye giden küçük büyük insanlar, sevdiklerini ziyaret edenler evlerde büyük bir neşeye sebep olur. Bayramların en önemli özellikleri de ikramlarıdır.
Kurban Bayramı gelmişken, misafirleri için enfes yiyecekler pişirmek isteyen ancak çok az vakti olan kişiler için kolay bayram tatlısı tarifimiz var. Kıyır kıyır, ağızda dağılan, enfes bir bayram tatlısı için kolları sıvayın. Sizin için tam ölçülü bir kalburabastı tatlısı tarifimiz var.
KALBURABASTI NASIL YAPILIR?
Çocuk ya da büyük demeden herkes kalburabastı tatlısını sever. Bu sebeple bayram için kolay bayram tatlısı arıyorsanız, kalburabastı tatlısı tarifi deneyebilirsiniz. Ev baklavasından sıkılmış olanlar, misafirlikte sürekli ev baklavasına maruz kalmış kişiler sizin kalburabastı tarifinizi severek tüketecekler. O halde kalburabastı nasıl yapılır diye merak edenler için malzemeleri vererek tarifimizi anlatmaya başlayalım. İşte kıyır kıyır kalburabastı tarifi…
KALBURABASTI TATLISI MALZEMELERİ
Kolay bayram tatlısı tarifi arayanlar için en kolay yoldan kalburabastı tarifini vermeden önce malzemelerimizi sıralayalım:
Kıyır kıyır kalburabastı tarifi için malzemeler şu şekilde:
- 125 gram tereyağı (yoksa margarin)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tane yumurta
- 1 çay kaşığından az tuz
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3,5 su bardağı un
İçi için:
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su (600 ml)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Kalburabastı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız detaylara geçeceğiz. Ancak öncelikle şunu söyleyelim, bu tatlı bayram tatlısı olarak çok seviliyor ve tüketiliyor. Uyarıyoruz, tekrar bir tepsi yapmanız gerekebilir. Çünkü misafirleriniz bu tarife bayılacak ve parmaklarını yiyecek…
KIYIR KIYIR KALBURABASTI TARİFİ EN KOLAY NASIL YAPILIR?
Kalburabastı tatlısı yapımına şerbet hazırlayarak başlaman çok iyi bir seçim! İşte kalburabastı tarifi için gerekli adımlar:
Şerbet Hazırlığı:
- Uygun bir tencerede şeker ve suyu karıştırın.
- Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın ve yaklaşık 15 dakika kaynatın.
- Şerbete limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve sonra ateşten alarak soğumaya bırakın.
Hamur Hazırlığı:
- Yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyin.
- Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Kalburabastı Şekillendirme:
- Hamurdan küçük parçalar kopararak avucunuzda yuvarlayın.
- Yuvarladığınız hamuru kalbur veya alternatif bir aparat üzerine koyup düzleştirmeye çalışın.
- Açılan hamurun ortasına iri kıyılmış cevizi yerleştirin ve hamurun uçlarını ortada birleştirerek kapatın.
- Şekillendirilen kalburabastıları kalburdan yavaşça çıkararak, fırın tepsisine dizin. (Kalbur yoksa tırtıklı silikon aparat veya rende kullanabilirsiniz)
Pişirme:
- 180 derece fırında, fansız ayarında 30 dakika pişirin.
Şerbetleme ve Dinlendirme:
- Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.
- Tatlıların şerbeti çekmesi için 2 saat kadar dinlendirin.
Sunum:
- Şerbeti çeken kalburabastıları dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek bayrama özel lezzetli kalburabastılar hazırlayabilirsiniz...