Konut kredisi ile ev almayı düşünenlerin hayali suya düştü! 1 milyon TL'nin geri ödemesi dudak uçuklattı

Konut kredisi ile ev almayı düşünenlerin hayali suya düştü! 1 milyon TL'nin geri ödemesi dudak uçuklattı

Konut kredilerinin maliyetinin artmasıyla, kredi kullanarak ev almayı düşünenlerin hayalleri suya düştü. 1 milyon liralık bir konut kredisinin geri ödemesi dudak uçuklattı.

Konut kredilerinde geri ödeme miktarı, kredi tutarını ortalama olarak 5 katına çıkarıyor. Örneğin, 120 ay vadeli ve aylık yüzde 4.29 faiz oranıyla alınan 1 milyon liralık bir konut kredisinin geri ödemesi ortalama olarak 5 milyon 193 bin lirayı aşıyor.

Bu kredinin aylık taksit tutarı ise ortalama 43 bin 179 lirayı buluyor.

'İLK EVİM KONUT KREDİSİ'

Piyasadaki en düşük faiz oranıyla (aylık yüzde 3.5) kullanılacak 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksidi ise 31 bin 352 lira. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 781 bin lirayı geçiyor ve ''İlk evim konut kredisi'' olarak adlandırılıyor.

Eğer bu kredi, ev alacak kişinin şartlarına uygun değilse, en düşük faiz oranıyla alınan diğer bir kredinin aylık ödemesi de 32 bin 187 lirayı buluyor. Bu durumda, 120 ay vadeli ve aylık yüzde 3.14 faiz oranıyla kullanılacak kredinin toplam geri ödemesi 3 milyon 822 bin lirayı aşıyor.

Picture background

KREDİ İLE EV ALMAK OLDUKÇA ZORLAŞTI

Dar ve orta gelirli aileler için kredi ile ev almak artık oldukça zor. Bankalarda, 1 milyon liralık konut kredisine 12 ay vade ile ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 liraya kadar çıkabiliyor. Aylık faizi yüzde 6.99 olan bu konut kredisinin toplam geri ödemesi 8 milyon 401 bin lirayı aşıyor.

Bu kredinin toplam faiz oranı ise 7 milyon 390 bin 527 liraya ulaşıyor. Böylece, bu konut kredisinin aylık taksit tutarı, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin dört katından fazla oluyor.

Picture background

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.