Kredi kartı kullananlara soğuk duş! Bir devir resmen sona erdi

Kredi kartı kullananlara soğuk duş! Bir devir resmen sona erdi

İhtiyaç kredisi faizlerinden çok daha düşük faiz oranı var diye diye kredi kartından nakit çekme işlemleri artık hayal oldu.

Hayata geçirilen sıkı para politikası yüksek enflasyon nedeniyle eriyen alım gücü 2024’ün ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına yönelimi oldukça artırdı.

İhtiyaç kredi faizlerine göre oldukça düşük kalan kredili mevduat hesabı ile kredi kartından nakit çekim faizlerine 16 Mart tarihinden itibaren yüzde 5 faiz getirildiği gecikme faizi ise yüzde 5,3 seviyesine çıkarıldı.

Picture background

Bu hamle, özellikle kredi kartından nakit çekimde etkili olurken, bankalar arası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartından nakit çekim yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 azaldı, reel olarak düşüş ise yüzde 54 olarak tespit edildi.

2024’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE ARTIŞ YÜZDE 5,68

BKM verilerine göre, geçen yıl ilk çeyrekte 182.9 milyar TL olan kredi kartından nakit çekim bu yılın ilk çeyreğinde oldukça hızlı arttı.

Picture background

Ocak ayında 116.15 milyar TL, Şubat ayında 121.25 milyar TL olan kredi kartından nakit çekim Mart ayının ortasındaki faiz artırımının ardından söz konusu olduğu dönemde 89.33 milyar TL seviyesine kadar indi.

Böylece bu yıl ilk çeyrekte geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 78,65 artarken, geçen yılın son çeyreğine göre ise yüzde 21,6 artış yaşanmış oldu.

Picture background

Bu yıl ilk çeyrekte kredi kartından nakit çekim 326.74 milyar TL seviyesine kadar çıktı. Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 15,06 tüketici enflasyonundan arındırıldığında 2023 sonuna göre ilk çeyrekteki kartından nakit çekimde reel artış yüzde 5,68 oldu.

KREDİ KARTINDAN NAKİT ÇEKİMİ ÇAKILDI

Yılın ikinci çeyreği kredi kartından nakit çekim yavaşlamasını sürdürdü. Nisan ayında 52 milyar TL, Mayıs ayında 58.5 milyar TL, Haziran ayında ise 53.4 milyar TL kredi kartından nakit çekim gerçekleştirildi. Bununla birlikte ikinci çeyrekte kredi kartından nakit çekim 162.99 milyar TL seviyesine kadar inmiş oldu.

​​​​​​​Picture background

Yılın ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekte yüzde 50,11 azalan kredi kartından nakit çekim, iki çeyrek arasında gerçekleşen yüzde 8,4 tüketici enflasyonundan arındırıldığında ise yüzde 54 reel olarak geriledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.