Kredi kartı olanlar dikkat! O paralar tek tek geri ödeniyor

Kredi kartı olanlar dikkat! O paralar tek tek geri ödeniyor

Kredi kartı aidatları son dönemde önemli bir artış gösterdi. 500 liranın üzerine kadar çıktı.

Kredi kartı aidatları son dönemde önemli bir artış gösterdi ve bazı kartların aidatları 500 liranın üzerine çıktı. Türkiye'de kredi kartı sahipleri bankalara yılda ortalama 62,5 milyar lira ödüyor. Bunun yanı sıra, kredi dosya masrafları ve sigorta gibi ek ücretler de tüketicilerin bütçesini zorluyor. Ancak, bu tür ödemelerin geri alınabileceğini bilmek önemli.

"BANKALAR AİDATSIZ KART SUNMAK ZORUNDA"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların kredi kartı aidatlarını tüketiciye yansıtabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31. maddesi gereğince, kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart seçenekleri sunmak zorunda olduğunu aktaran Güllü, "Bankalar, aidatsız kart sunduklarını ispat edemediklerinde, tüketiciler ödedikleri aidatları geri alabilirler" dedi.

cashwithdrawalwomanshand-468904.webp

SİGORTA VE EKSPERTİZ ÜCRETLERİ GERİ ALINABİLİR

Kredi kullanırken zorunlu olarak yaptırılan sağlık sigortası ve ekspertiz ücretleri de geri alınabilir. Tüketiciler, bankanın sunduğu sigorta şirketini seçme zorunluluğu olmadığını ve ödenen sigorta ücretlerinin geri alınabileceğini bilmelidir. Yargıtay’ın emsal kararlarına göre, bu ücretlerin geri alınması mümkündür.

16221.jpg

EKSPERTİZ ÜCRETLERİ VE DOSYA MASRAFLARI

Ekspertiz ücretleri, bankalar tarafından tüketiciye fatura edilmesi gerekir. Tüketiciler, net bir fatura almak ve bu fatura üzerindeki ücretlerin makul olduğunu doğrulamak zorunda. Ekspertiz ücreti ve dosya masraflarının bankaların belirlediği sınırları aşmaması gerekir. 2014’te yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği, dosya masraflarını kullanılan kredinin binde 5’i ile sınırlandırıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.