Kredi kartında bir devir kapanıyor! Artık zorunlu olmayacak

Kredi kartında bir devir kapanıyor! Artık zorunlu olmayacak

Kredi kartında bir devir resmen kapanıyor. Artık internet alışverişi yaparken onu yapmak zorunlu olmayacak.

2030 yılında Avrupa'da çevrimiçi alışverişlerinde kredi kartı numarası girme zorunluluğu kaldırılacak ve bunun yerine rastgele oluşturulmuş ''token'' lar kullanılacak. Bu tokenlar, cihaz ve platformdan bağımsız olarak çalışacak ve biyometrik doğrulama ile tek tıkla ödeme yapılmasını sağlayacak.

ATIK ZORUNLU OLMAYACAK

Mastercard, internet alışverişlerinde kredi kartı numarası girme zorunluluğunu ortadan kaldıracak.

2030 yılında Avrupa'da yürürlüğe girecek olan bu uygulama sayesinde, tüketiciler artık 16 haneli kart numarası girmek zorunda kalmayacak. Mastercard, bu sistemin cihaz ve platformdan bağımsız olarak kullanılacağını belirtti.

0x0-kredi-karti-nakit-avans-kalkti-mi-2023-kredi-kartindan-nakit-avans-kullanimi-hakkinda-yeni-duzenleme-1684411932928.jpg

KART NUMARASI YERİNE DİJİTAL TOKENLER GELECEK

2030 yılından itibaren internet alışverişlerinde kart numaralarının yerine rastgele oluşturulmuş dijital tokenlar alacak. Mastercard, bu yeniliği hayata geçirmek için bankalar, fintek şirketleri, e-ticaret firmaları ve sektördeki diğer paydaşlarla işbirliği yaptığını açıkladı.

Bu sistemin devreye girmesiyle tüm internet alışverişleri tek tıkla gerçekleştirilebilecek. Mastercard, rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde internet sahteciliklerinin de azalacağını öne sürüyor.
Şifreler yerine, Mastercard “passkey” adını verdiği bir uygulamayı kullanıma sunacak. Ayrıca, kullanıcılara parmak iziyle biyometrik doğrulama imkanı sağlanacak.

Tokenlar otomatik olarak yenilendiğinden, kullanıcıyı tanımlayan token değişse bile platformlarda otomatik olarak güncellenecek. Böylece kart değişikliği durumunda yaşanan yeniden kaydetme sorunu ortadan kalkacak.

12344.jpg

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Junniper Research’ün araştırmasına göre, 2028 itibariyle internet ödemelerinde sahtecilik yıllık 98 milyar dolara ulaşacak. Önümüzdeki beş yıllık süreçte ise toplam 360 milyar dolarlık dolandırıcılık bekleniyor. Tokenlaştırma projesiyle bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılması hedefleniyor.

ipsos-kredi-karti.jpgTOKEN NEDİR?

Bağımsız blok zincirler üzerinde inşa edilmeyen bu kripto paralar, mevcut blok zincirlere entegre edilerek oluşturulur. Tokenlar, birim değere sahiptir ve bu değerleri üzerinden alım satım işlemleri yapılır. Tokenlar yalnızca bir değeri değil, bir ürünü ya da bir hizmeti de temsil edebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.