Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen Liselere Geçiş Sınavı (LGS)'nın Türkçe bölümünde yer alan bir soru, tartışmaya neden oldu.
Soruda, “Anadolu kültürü tüm dünyaya barışı ve huzuru getirmeyi hedefleyen ‘Türkiye Yüzyılının’ temel dayanak noktasıdır.” ifadesi kullanıldı ve bu ifade içerisinde AK Parti’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ sloganı yer aldı.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu tür soruların öğrencileri belirli bir siyasi görüşe yönlendirme riski taşıdığını belirterek, “Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi görmezden gelindi.” ifadelerini kullandı.
Eğitimciler, bu sorunun öğrencileri siyasi bir görüşe yönlendirebileceği endişesiyle tepki gösteriyor. Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesinin görmezden gelinerek, sanki barış ve huzur fikri Anadolu kültürüne özgüymüş gibi bir algı yaratılmak istendiği ve AK Parti’nin siyasi sloganı olan “Türkiye Yüzyılı” kullanılarak eğitimin ideolojik bir araç olarak kullanılmak istendiği ifade edildi.
Bu soru, Cumhuriyeti yok sayan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin zihinsel arka planının bir ürünü olarak görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, siyasi ideolojilerden bağımsız, objektif ve tarafsız bir şekilde eğitim vermesi gerektiği belirtildi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredata yönelik eleştirilere yanıt vererek bunları “saygı sınırının dışında” olarak değerlendirdi. Bakan Tekin, müfredata itiraz edenlerin hangi konularda itiraz ettiklerini merak ettiğini belirtti.
Beceri odaklı başarıya geçildiğine mi itiraz edildiğini, çocukların milli ve manevi değerlerine bağlı öğrenci profiline mi itiraz edildiğini sordu.
Ayrıca, laiklik ve Cumhuriyet üzerine yapılan eleştirilere katılmadığını ifade etti. “Türkiye Yüzyılı” kavramının bir AK Parti sloganı olduğunu kabul eden Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve taahhüt edilen ideali hayata geçirmek için çaba sarf edeceğini belirtti. Demokratik kültürün bu gerektirdiğini söyledi.
İşte tartışmalara neden olan o soru;
Anadolu kültürü, tüm dünyaya barışı ve huzuru getirmeyi hedefleyen Türkiye Yüzyılı’nın temel dayanak noktasıdır. Bu cümlenin türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Anlamına göre olumlu cümledir.
B) Yüklemin yerine göre kurallı cümledir.
C) Yüklemin türüne göre fiil cümlesidir.
D) Yapısına göre fiilimsi bulunan cümledir.
Sorunun cevabı C’dir.