Maliye bu kez de onların peşine düştü! İlk etapta yüzlerce kişi tespit edildi

Maliye bu kez de onların peşine düştü! İlk etapta yüzlerce kişi tespit edildi

Denetimler sıklaştı, ilk etapta 800 kişi tespit edildi. Bakan Şimşek, “denetim kapsamına alıyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Denetim Kurulu (VDK), harcama miktarları ile beyan edilen gelirler arasında uyuşmazlık tespit edilen kişilere yönelik denetimlerini sıkılaştırıyor.

İlk aşamada yapılan incelemelerde, aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı halde herhangi bir gelir beyanında bulunmayan veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan 800 kişi tespit edildi. Bu durum, vergi kaçırma ihtimallerine karşı VDK'nın daha kapsamlı denetimler yapmasına yol açtı. Bakanlık, söz konusu kişiler üzerindeki denetimlerini artırarak vergi adaletinin sağlanmasına yönelik adımlarını sürdürüyor.

BU KİŞİLER YAKIN TAKİPTE

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, “Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz.” sözlerinin üzerine çalışmalarına aralıksız devam ederek hız verdi.

Kurul, yüksek harcama tutarı bulunan ancak buna rağmen gelir beyan etmeyen ya da düşük gelir beyanı yapan kişileri yakın takibe aldı.

Yapılan incelemeler neticesinde bazı kişiler, Kurul’un radarına takılarak dikkatleri üzerinde topladı. Öncelikle yüksek harcama yapıp gelir beyan etmeyen 800 kişi tespit edildi. Bu kişilerin aylık 5 bin TL üzerinde harcama yaptıkları, lüks ürünler kullanarak lüks araçlara bindikleri ve buna rağmen vergi mükellefi olmadıkları ve gelir beyanında bulunmadıkları görüldü.

Bu kişiler vergi müfettişleri tarafıdan yakın takibe alındı ve harcamaları incelemeye alındı. Sonuç olarak gelir kaynakları tespit edilerek vergilendirilmesi sağlanacak.

MEHMET ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA GELDİ

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili sözlerinde, “Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, IBAN veya “mail order” ödeme yönetimi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmelerin de incelendiğini söyledi. Ayrıca vergi kayıp ve kaçağına sebep olarak haksız kazanç sağlayanların takipçisi olmayı sürdüreceklerini de ifade etti.

mehmet-simsek.jpg

GELİR KAYNAĞI SORULUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Denetim Kurulu (VDK), IBAN üzerinden ödeme alıp fiş veya fatura kesmeyen işletmeler üzerinde yoğun denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimler kapsamında, ödemeleri IBAN hesabı üzerinden alan ve bu işlemler karşılığında belge düzenlemeyen işletmelerin sahipleri ile ilgili soruşturmalar başlatıldı. Kurul, hesap sahiplerine yönelik olarak gelirlerinin kaynağını açıklayıcı detaylı sorular sorarken, hesaplarını başkasına kullandırmanın yasal yaptırımlarına dair bilgilendirmelerde bulunuyor.

İlk incelemelerde genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınlarının IBAN hesaplarını başkası adına kullanmaya aracılık ettiği belirlendi. Bu durumlar Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç teşkil ediyor. VDK, bu tür işlemlerle vergi kaybına ve kaçağına yol açan kişiler hakkında incelemelerini sürdürüyor. İfadeler sırasında doğru bilgi verilmesi, soruşturmalardan etkilenen bireyler için önem arz ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.