Marmara Denizi ölüm saçıyor! Uzman isim 'denize girmeyin' uyarısı yaptı

Marmara Denizi ölüm saçıyor! Uzman isim 'denize girmeyin' uyarısı yaptı

Marmara Denizi'nde son yıllarda ölüm saçan alg patlaması yaşanıyor.

Marmara Denizi'nde son yıllarda aşırı alg patlaması (kırmızı gelgit) olayı daha sık görülmeye başladı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nin yaptığı araştırmaya göre, bu olay artık Marmara Denizi'nin rutini haline geldi.

Araştırmacılar, kırmızı gelgitin denizdeki oksijen seviyesini düşürdüğünü ve balık ve diğer deniz canlılarının ölümüne neden olabileceğini uyarıyor.

“ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR”

Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, ise Red-tide olayına neden olan bazı türler güçlü doğal toksinler ürettiğini ve bu toksinlerin bazıları biyomagnifikasyon ve biyobirikim süreçleri yoluyla daha büyük organizmalar için tehlikeli olabileceğini hatta ölümcül boyutlara da yol açabileceğinin altını çizdi. Okyar, "Önceden yılda bir iki kez görülen bu olay şimdi yıl içinde daha sık görülmeye başlandı. Son 10-15 yıldır ise bu olayları senede 5-6 defa gördük” şeklinde yorumladı.

aa-20240601-34749550-34749541-istanbulda-sicakligin-artisiyla-denizdeki-alg-yogunlugu-dikkati-cekti.jpg

İNCELENMESİ GEREKİYOR

Okyar, bu algler görüldüğünde denize girmenin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini de vurguladı. Okyar, “red-tide' olayının izlenmesi, enfekte kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesi ve enfekte sularda yüzmeye karşı uyarılar sağlayarak bu olayın toplum üzerindeki zararlı etkilerinin azaltılmasına katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

aa-20240601-34749550-34749541-istanbulda-sicakligin-artisiyla-denizdeki-alg-yogunlugu-dikkati-cekti-001.jpg

KIRMIZI GELGİT UYARISI

Kırmızı gelgitin nedenleri arasında deniz suyu sıcaklığının yükselmesi, denizin durağan durumu, düşük tuzluluk ve yüksek besin içeriği yer alıyor. Bilim insanları, uydu görüntüleri ve yeni teknolojiler kullanarak kırmızı gelgit olayını takip etmeye ve izleme yeteneğini artırmaya çalışıyor. Araştırmacılar, kırmızı gelgitten etkilenen denizlerde yüzme ve kabuklu deniz hayvanı tüketiminden kaçınmak gerektiğini uyarıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.