Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Korunmak için bunları yapın. İşte belirtileri…

Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Korunmak için bunları yapın. İşte belirtileri…

Maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması üzerine DSÖ alarm verdi. Acil durum ilan edildi.

Maymun çiçeği virüsü, Afrika'da hızla yayılmaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu duruma karşı acil durum ilan etti. Bu son gelişme, uluslararası sağlık ajansları tarafından 'son dakika' haberi olarak duyuruldu ve maymun çiçeği virüsü hakkında detaylar da büyük ilgi görüyor. Pek çok kişi maymun çiçeği nasıl bulaşır gibi soruları sormaya başladı.

Sağlık konusunda tedirginlik yaşayan pek çok insan maymun çiçeği virüsü belirtileri neler, maymun çiçeği tedavisi nasıl yapılır gibi konuları da öğrenmek istiyor.

650x344-maymun-cicegi-virusu-dso-aciklamasi-ile-gundemde-maymun-cicegi-hastaligi-belirtileri-nedir-nasil-bulasir-tedav-1658596144840.webp

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü, insanlara genellikle vahşi hayvanlar, özellikle de kemirgenler ve maymunlar aracılığıyla bulaşır. Öte yandan virüs bulunan kişilerle temasta bulunulduğunda da insandan insana geçme riski yüksektir. Peki, maymun çiçeği nasıl bulaşır? Korunmak için neler yapmak gerekir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler? İşte konuyla ilgili detaylı açıklamalar…

İNSANDAN İNSANA MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Dünya üzerinde yayılımı oldukça hızlı gerçekleşen ve sonuçları ölümcül olabilen maymun çiçeği virüsü için DSÖ alarm verdi. Konuyla ilgili dünya vatandaşları uyarıldı. Bu durum ‘maymun çiçeği nedir’ sorusunu gündeme getirdi. Ciltte döküntü ve kabarcıklar şeklinde kendini belli eden maymun çiçeği, ateş, ağrılı döküntü, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, enerji düşüklüğü gibi semptomlar verebiliyor. Peki, insandan insana maymun çiçeği nasıl bulaşır? Birçok kişinin merak ettiği sorunun cevabı da verildi.

800x420-son-dakika.webp

İnsanlardan insana bulaşma büyük oranda yakın cilt teması, vücut sıvıları, solunum damlacıkları veya kontamine yüzeyler aracılığıyla gerçekleşiyor. Biraz daha detaylı açıklama yapacak olursak, virüs taşıyan enfekte olmuş kişiyle uzun süre yüz yüze yakın mesafede konuşma ve damlacıkların yayılmasını sağlayan durumlarda bulunma, cinsel birliktelik, öpüşme, ten tene temasta bulunma gibi yollarla bulaşabilir. Ayrıca ortak havlu, çarşaf, giysi gibi eşyaların kullanılması, virüs taşıyan kişinin dokunduğu yüzeylere dokunmak da maymun çiçeği nasıl bulaşır diye soranlar için önemli ve yapılmaması gereken davranışlardır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Semptomlar arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, yorgunluk ve deride ağrılı döküntüler bulunur. Döküntüler genellikle yüzde başlar ve vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde görülmeye başlıyor.

DSÖ'nün acil durum ilanı, uluslararası topluluğun dikkatini ve kaynaklarını bu sağlık krizine yönlendirme amacını taşıyor. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınması için uluslararası işbirliğini ve koordinasyonu artırmayı hedefliyor.

i.webp

MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKA VE ÖLÜM SAYISI...

Bu yılın başından itibaren Afrika'da 13 ülkede 17 binin üzerinde maymun çiçeği vakası ve 500'den fazla ölüm bildirildi. En yüksek vaka sayısı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. Bu ay içinde doğrulanan vakaların %96'sı bu ülkede tespit edilmiş durumda. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki toplam vaka sayısı 14 bini geçmiş bulunuyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Evet, geçmişte Türkiye'de maymun çiçeği virüsü görüldü. Hastalar izole edilerek tedavi edildi. Resmi makamlar, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye'de herhangi bir maymun çiçeği vakası tespit edilmediğini açıkladı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Maymun çiçeği virüsünün belirli bir tedavisi yoktur, ancak belirtiler genellikle destekleyici bakım ile yönetilir. Ciddi vakalar için antiviral ilaçlar ve diğer tedavi seçenekleri kullanılabilir. Ayrıca, bu virüs için geliştirilen veya çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar, maymun çiçeği virüsünün önlenmesi ve kontrolünde etkili olabilir. Hastaların izolasyonu ve semptomların yönetimi, yayılmanın önlenmesinde önemli rol oynar.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR?

Başkasına ait havlu, giysi, çarşaf gibi özel eşyaları kullanmayarak maymun çiçeği virüsünden korunmak için bir adım atmış olabilirsiniz. Öte yandan giysi deneme kabinlerine, toplu ulaşım araçlarına dikkat etmek önemli.

Virüs taşıyan bir kişiyle uzun süre yüz yüze aynı ortamda bulunmamak, yakın temasta bulunmamak da önemli.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.