Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından detaylı şekilde ele alarak tasarlanan, 10 yıldan fazla üzerinde çalışılmış detayları bulunan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adlı yeni müfredat, 26 Nisan tarihinde askıya çıkarılmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından detaylı şekilde ele alarak tasarlanan, 10 yıldan fazla üzerinde çalışılmış detayları bulunan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adlı yeni müfredat, 26 Nisan tarihinde askıya çıkarılmıştı.
26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında askıda kalan süreçle ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Vatandaşların, ailelerin görüş ve önerilerine açık bir askı süreci nihayet tamamlandı.
Konuyla ilgili o tarihte açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Planımız şu anda bir haftalık bir askı süresi. Bir haftanın sonunda da modeli Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edip uygulanmak üzere onaylamış olacağız” demiş, öneri ve görüşlerin yoğun olması sonucu yeni müfredatın askıda kalma süresinin uzayabileceğini de sözlerine eklemişti. Böylece sistem 10 Mayıs’a kadar açık tutuldu.
Yeni müfredatla alakalı görüşü ve önerisi olanların MEB resmi sayfasından paylaşımda bulunabileceği de söylenmişti. MEB tarafından yapılan yeni açıklamayla birlikte, askı süresi sonunda vatandaşlardan 67 bin 284 görüş ve öneri geldiği söylendi.
Bakan Tekin'in tüm eğitim paydaşlarını katkı sunmaya davet ettiği müfredat taslağına askı süresi boyunca toplam 67 bin 284 görüş iletildiği, taslağın 1 milyon 662 bin 780 kez indirildiği bilgisi verildi.
Yeni müfredatla ilgili gelen görüş ve öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenerek değerlendirmeye alınacak ve son şeklini alacak.
Son şeklini alan müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Başta kademeli olarak başlayacak olan uygulama, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıf öğrencileriyle hayata geçecek.
YENİ MÜFREDATTA NELER VAR?
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredatla birlikte öğrencilerin 9 okuryazarlık türünde eğitim alacakları açıklanmıştı. Bu okuryazarlık türleri; bilgi, dijital, finansal, görsel, kültür, vatandaşlık, veri, sürdürülebilirlik, sanat okuryazarlığı şeklinde sıralanıyor.
Böylece çocukların edindikleri bilgileri en doğru şekilde okuyabilmeleri amaçlanıyor. Yani yeni eğitim müfredatıyla birlikte öğrencilerin sadece bilgileri almaları değil, aynı zamanda içselleştirerek doğru okuyabilmeleri sağlanacak.
Yeni eğitim modeliyle birlikte, aynı yaş grubunda yer alan tüm dünyadaki çocuklara öğretilen bilgiler de öğretilecek. Yeni modelde bu detaylar da yer alacak.
Bakan Tekin’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada yer alan bilgilere göre çalışma çok uzun yılların sonucu olarak çıktı. 2017 yılında yapılan müfredat değişikliği ise bu çalışmanın ilk adımı olarak değerlendirildi.
2017’de getirilen müfredat değişiklikleriyle birlikte mülteci öğrencilerin Geçici Eğitim Merkezleri yerine devlet okullarına kaydedilmesi zorunluluğu getirilmiş, eş ve özür durumundan tayin isteme konusu nedeniyle sözleşmeli öğretmenlik tekrar getirilmiş, TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) kaldırılmış, yabancı dil öğrenimiyle ilgili 5. Sınıf müfredatı yeniden düzenlenmiş, öğretmenlere performans değerlendirilmesi pilot bölgelerde uygulanmaya başlanmış, rehber öğretmenlere nöbet tutma ve sınavlarda görev alma şartı getirilmişti.
MEB tarafından paylaşılan sosyal medya paylaşımına göre, sürecin yoğun şekilde katılımla tamamlandığı açıklandı.