Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede göçmen ve sığınmacı akını problem yaratmaya devam ediyor. Avrupa'da artan sığınmacı ve kaçaklar nedeniyle aşırı sağ partiler yeniden yükselmeye başladı. Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağı sandıktan birinci çıkması üzerine tüm dikkatler Avrupa'ya çevrilmişti.
Bu ülkelerden biri olan Hollanda Senatosu, sağ ve aşırı sağcı partilerin çoğunlukta olduğu bir kararla, ciddi suçlardan hüküm giyen göçmenlerin süresiz oturma izni başvurularını reddederek sınır dışı edilmelerine olanak tanıyan yeni bir yasayı resmen onayladı.
HAPİS CEZASI KOŞULU KALDIRILDI
Bu yeni düzenleme ile suçlu göçmenlerin oturma izni başvurularının reddedilmesine ilişkin suçların kapsamı genişletilirken, en az 60 ay hapis cezası koşulu tamamen kaldırıldı.
Geçtiğimiz hafta göreve başlayan aşırı sağcı Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber, benzer önerilerin gelecekte de sunulacağının altını çizdi. 2000 yılında yürürlüğe giren Yabancılar Yasası, Hollanda'da doğan veya büyüyen suçlu göçmenlerin sınır dışı edilmesini engel olarak duruyordu. Ancak Senato, bu yasal korumayı kaldıran yasa değişikliğini kabul etti.
MUHALEFET KARŞI ÇIKTI
Yeni yasaya göre, ceza yasasında yer alan ve hapis cezası gerektiren birçok suç, göçmenlerin süresiz oturma izinlerinin reddedilmesine neden olabilecek. Göç ve Yabancılar Dairesi (IND), aile durumunu dikkate almadan hükümlü göçmenlerin süresiz oturma izni taleplerini reddedebilme hakkı tanınacak.
Yeni yasa, kamu düzeni ve ulusal güvenliğin suçlu göçmenlere karşı korunmasına yönelik bir adım olarak değerlendirirken muhalefet, düzenlemenin yasal eşitsizlik yarattığını savundu.
Söz konusu yasa, resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.