Hayatı tehlikeye atan birçok hastalık, insanlar tarafından merak edilir ve nasıl var olduğu, bulaşıp bulaşmadığı, ölümcül olup olmadığı ile ilgili detaylar merak edilir. Menenjit nedir ve menenjit neden olur soruları da son günlerde insanların akıllarını kurcalayan konulardan biridir. Bu yüzden ‘menenjit bulaşıcı mı’ soruları da sürekli gündemdedir.
Ateş, havale, titreme, baş ağrısı, bilinç kaybı, eklem ağrıları gibi bazı belirtilerle kendini gösteren menenjit bulaşıcı mı diye merak ediyorsanız, konunun detaylarını sizin için araştırdık.
MENENJİT NEDİR VE MENENJİT BULAŞICI MI?
Birçok kişi menenjitin tanımından önce aslında menenjit bulaşıcı mı sorusunu sormaya başlıyor. Çünkü tehlikeli olduğu bilinen bu hastalığın bir kişiden diğerlerine geçme ihtimali bir hayli ürkütücü. Peki, menenjit bulaşıcı mı, menenjit nasıl bulaşır?
Menenjit bulaşıcı bir hastalık türüdür. Ayrıca aşısı da bulunan bu hastalık, ölümcül olabileceğinden dikkat edilmesi gerekiyor.
MENENJİT NASIL BULAŞIR? MENENJİT HEMEN BULAŞIR MI?
Menenjit bulaşıcıdır ve öksürerek, hapşırarak bir kişiden diğerine bulaşabilir. Virüsler bir başkasının öksürüğünden çıkan partiküller şeklinde solunum yoluyla ya da kulaktan vücuda girerek beyne ulaşır ve enfeksiyona yol açabilir.
Menenjit bulaşıcı mıdır nedenleri nedir diye soranlar bilmeli ki menenjit, beyin zarında enfeksiyon oluşmasıdır. Aşı ile önlenebilen menenjit, son derece ölümcül bir hastalıktır.
Pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri de ‘menenjit temasla bulaşır mı’ sorusudur. Tam olarak sıradan bir temasla bulaştığı söylenmese de, enfekte olmuş kişinin kullandığı mutfak eşyalarından, kişiyle olan yakın ve uzun mesafeli temastan bulaşabilir.
MENENJİT NEDEN OLUR?
Menenjit neden olur sorusunun cevabı enfeksiyondur. Beyin zarında enfeksiyona neden olan bir virüs veya bakteriden kaynaklanır.
MENENJİT AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Menenjit bulaşıcı mı diye soranların bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu bilmeleri, bunun için tüm detayları öğrenmeleri gerekiyor. Aşı da bu detaylardan biridir.
Genellikle çocukluk döneminde yaptırılan menenjit aşısının farklı türleri de bulunur. İlk çocukluk döneminde yaptırılan menenjit aşısı olduğu gibi, 2 yaşından 55 yaşına kadar uygulanabilen menenjit aşısı da bulunur. Ülkemizde yaptırılması zorunlu aşılardan biridir.
Bebeklerde 2, 4 ve 6 aylıkken 3 aşı uygulanır. Bir yıl sonra birinci tekrar yapılır. 6 ay ile 1 yaş arasındaki çocuklara 2 ay ara ile 2 aşı uygulanır. Bir yıl sonra da birinci tekrar yapılıyor. 1 yaş ile 5 yaş arasındaki çocuklara ise tek doz bir aşı uygulanır.
MENENJİT BELİRTİLERİ NELER?
Baş ağrısı, ateş, tepkisiz duruş, ense sertleşmesi, titreme bilinç bulanıklığı, havale geçirme, eklem ağrıları menenjit belirtilerindendir. Küçük çocuklarda inleme biçiminde ağlama, bıngıldağın kabarması, kasılma gibi belirtileri bulunur.