Milyonları yıkacak gelişme: Asgari ücret zammı belli oldu

Milyonları yıkacak gelişme: Asgari ücret zammı belli oldu

Dünyaca ünlü banka devi Deutsche Bank’ın analistleri Ocak ayı itibariyle asgari ücrete yapılacak zammı açıkladı.

2025 yılı için asgari ücret tartışmaları Türkiye'de finans piyasalarının merkezinde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin nasıl bir yol izleyeceği ise bu zam görüşmelerinde belirlenecek. Aralık ayında başlayacak görüşmelerin siyasi açıdan büyük bir önem taşıyacağının altı çiziliyor. gözleniyor.

1.jpg

Erdoğan, geçmişte hayat pahalılığıyla mücadele eden seçmenlerine yönelik büyük asgari ücret artışları yapmış ve 2024 yılı için asgari ücreti yüzde 49 oranında artırmıştı. Ancak finans piyasaları, bu artışların iç talebi artırarak yüzde 62 seviyesine ulaşan enflasyonun kontrolünü zorlaştırdığını düşünüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonu bu yıl yüzde 38'e, 2025 yılı sonunda ise yüzde 14’e indirme hedefinde zorlanabilir.

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye’de iş gücünün üçte birinden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Erdoğan, 2023 yılında yeniden seçilmesinin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğinde daha piyasa dostu politikalara odaklanan bir ekonomi ekibi oluşturdu. Şubat ayında göreve gelen TCMB Başkanı Fatih Karahan, nominal faiz oranını yüzde 50'ye çıkardı. Yabancı yatırımcılar, 2025 yılı için TCMB'nin enflasyon hedeflerine daha yakın bir artış bekliyor.

DÜNYA DEVİ ASGARİ ÜCRET ZAMMINI AÇIKLADI

Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yılsonu enflasyonunun yüzde 42, 2025 yılı için ise yüzde 23 olacağını ve fiyat baskılarının 2025'te daha da azalacağını öngörüyor. Analistler, 2025’te asgari ücrete tek bir zam yapılacağı varsayımıyla YÜZDE 25-30’luk bir artışın öngörüldüğünü belirtiyor.

Görüşmelere yakın kaynaklara göre, benzer bir mesaj reel sektör tarafından hükümete iletildi. Yetkililerin daha yüksek bir artışın endişelerini anladıkları ancak henüz bir taahhütte bulunmadıkları belirtiliyor.

Asgari ücret artışının TCMB’nin enflasyon tahminleriyle uyumlu tutulması, Türkiye'nin enflasyonu kontrol altına almak konusunda kararlı olduğuna dair yatırımcılara güçlü bir sinyal verecek. Wietoska ve Onay, yüzde 30’un üzerindeki herhangi bir artışın TCMB’nin enflasyon hedeflerini gerçekleştirmesini zorlaştıracağını ifade ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.