İstanbul'da maymun çiçeği alarmı. O uçuşlar yakın takipte

İstanbul'da maymun çiçeği alarmı. O uçuşlar yakın takipte

İstanbul Havalimanı, maymun çiçeği virüsünün (M çiçeği) yayılma riskine karşı sıkı bir takip altında.

Virüsün yoğun olarak görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul'a gelen uçuşlar, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yakından izleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilen maymun çiçeği virüsü, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika'da yayılma gösterdi. Bu bağlamda İstanbul Havalimanı’nda, söz konusu ülkelerden gelen uçuşlar için özel önlemler alındı.

i-95.webp

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, "Şüpheli vakaları izole alanlarda bekletiyoruz" diyerek, havalimanında 7/24 görev yapan sağlık ekibinin, virüsün yayılmasını önlemek için titizlikle çalıştığını belirtti. Dr. Kavak, hastalığın tespitinde en önemli kriterlerin döküntüler ve ateş olduğunu vurguladı.

gettyimages-1407058659-37684722f3204a3f8e1aa8fe6eb94250.jpgKavak, hastalığın yayılmasını önlemek için Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen uçaklarda özel sorgulama yaptıklarını ve diğer 11 ülkeden gelen uçuşları da online olarak takip ettiklerini ifade etti. Şüpheli vakaların İstanbul Havalimanı’nda izole edildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinin yapıldığını belirtti. Ayrıca, lezyonları olan yolcuların dikkatle incelendiğini ve gerekirse hastaneye sevk edildiklerini söyledi.

Dr. Kavak, maymun çiçeği virüsünün solunum yoluyla bulaşmadığını ve hastalığın şu an için salgına dönüşme riskinin bulunmadığını belirtti. Ayrıca, çiçek aşısının hastalığa karşı yüksek oranda koruma sağladığını, aşılamanın hızlandığını ve solunum yoluyla bulaşmadığı için havalimanında maske takma gibi zorunlu önlemlere gerek olmadığını ekledi. Temizlik personelinin eldiven kullanması tavsiye edilirken, havayolu personeline yolcuların sağlık durumlarını dikkatle izlemeleri gerektiği hatırlatıldı.

kapak-123504.jpgİstanbul Havalimanı’nda, virüsün yayılmasını önlemek için gerekli tüm sağlık önlemleri alınmakta ve personel bilgilendirilmektedir. Sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız olduğunu belirten Kavak, temizlik ve sağlık standartlarının en yüksek seviyede tutulduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.