O bölgede 7’nin üzerinde deprem olacak! Domino etkisi yaratacak

O bölgede 7’nin üzerinde deprem olacak! Domino etkisi yaratacak

Herkesi tedirgin edecek araştırma yayımlandı. O bölgede 7’nin üzerinde deprem bekleniyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, Nature Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma ile daha detaylı bir şekilde incelendi. Yapılan çalışmada özellikle Suriye sınırı ile Hatay Kırıkhan arasında uzanan Hacıpaşa Fayı'nın domino etkisi üzerinde duruldu.

Habertürk'ten Kenan Butakın'ın özel haberine göre, Araştırmada, altı ülkenin risk altında olduğu vurgulandı. Araştırmanın söz konusu verilerine göre, Türkiye'nin Antakya bölgesinden başlayarak batı Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün ve Doğu Mısır'a kadar uzanan 800 km'lik bir fay zonunun büyük sismik tehlike altında olduğu ve 7 ve üzeri büyük depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiği açıkça gösterildiği ifade edildi.

karta-sejsmicheskoj-aktivnosti-turcii.jpg

"BAŞARISIZ BİR KIRILMA GİRİŞİMİ"

6-9 yüzyıl süren sismik durgunluk dönemleri göz önüne alındığında, 7 ve üzeri büyüklükte depremlerin potansiyelinin oldukça yüksek olduğu belirtildi. Yapılan araştırmada, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremin Ölü Deniz Fay Zonu'nun en kuzey ucunda, yani Suriye sınırı ile Hatay Kırıkhan arasında uzanan Hacıpaşa Fayı'nda başarısız bir kırılma girişimi olduğu düşünülmekte olduğu kaydedildi.

Ayrıca, bu tür büyük depremlerin, komşu fay hatlarına stres yüklediğini ve eğer yeterli stres birikmişse bir sonraki büyük depremin olasılığını artıracağı araştırmada kaydedildi. Araştırmada arkeosismolojik ve paleosismolojik veriler, Ölü Deniz Fay Zonu'nun kuzeyde yaklaşık 600 yıl, güneyde ise 900 yıldan fazla bir süredir sismik olarak sessiz kaldığını ortaya koyduğu bilgisi paylaşıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.