Depremlerde Adıyaman''ın Yaylakonak beldesi, Kahramanmaraş''ın Pazarcık, Malatya''nın Akçadağ ve Gaziantep''in Yavuzeli ilçelerindeki 4 cemevi yıkıldı, Hatay''ın İskenderun, Adana''nın Ceyhan ve Osmaniye''nin merkez ilçelerinde ise 3 cemevi hasar gördü.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, depremlerde yıkılan cemevlerinin yeniden yapılması ve hasar görenlerin tadilatı ve onarılması için çalışma başlattı.
Başkanlık, zemin etüt çalışmalarının ardından yapılacak yeni cemevlerinin bazılarını aynı ilde farklı yerlerde inşa edecek, hasar görenleri ise onaracak.
Taleplerin yüzde 85''i karşılandı
Ali Arif Özzeybek, halihazırda temeli atılan cemevleri olduğunu söyledi.
"Deprem konusunda büyük bir felaket yaşadık, gündem şu an tamamıyla değişti. Yıkılan, tadilat olması gereken cemevleri var, yıkılanların yerine yenisi yapılacak." diyen Özzeybek, zemin etüt çalışmalarının sürdüğünü, bazı projelerin farklı yerlerde yapılmasının söz konusu olduğunu ifade etti.
Özzeybek, 2021''de Kültür ve İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen Milli Birlik ve Beraberlik Çalışması kapsamında 58 ildeki 1585 cemevini ziyaret ettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''a Alevi Bektaşi toplumunun beklentilerini rapor haline getirerek sunduklarını belirtti.
Bu kapsamda cemevlerinin bakım, onarım, yol, su ve aydınlatma gibi 8 bin 600''ün üzerindeki talebin yüzde 85''inin karşılandığını aktaran Özzeybek, Başkanlığın talepleri karşılamaya devam edeceğini söyledi.
Özzeybek, Alevi Bektaşi toplumuna yönelik iletilen konulardan birinin de "kurumsal muhataplık" olduğunu, bu sorunun giderilmesinde Başkanlığın kurulmasıyla önemli bir aşama kaydedildiğini vurgulayarak, Başkanlığın bünyesinde 1 başkan, 2 başkan yardımcısı, 5 daire başkanlığı ve danışma kurulunun da olduğu 186 personelin görev yapacağını bildirdi.
80 Alevi-Bektaşi kültür ve cemevi uzmanı alımı yapılacak
Başkanlığa sözlü sınav sonucuna göre sözleşmeli 40 Alevi-Bektaşi kültür ve cemevi uzmanı alımı yapılacağını hatırlatan Özzeybek, şöyle devam etti:
"6 ay sonra 40 kişi daha alacağız. 80 uzman görev yapacak. Bu uzmanlar hem sahada çalışma yapacaklar hem de Alevilik-Bektaşilik ile ilgili materyaller üretecek. Bu alanda master ve doktora yapmış arkadaşlarımız için devlette bir kariyer uzmanlığı oluşturulmuş olacak. 30 Mart Cuma günü itibarıyla müracaatlar başladı. 2 haftalık bir sürecimiz var. Şartları taşıyan arkadaşları değerlendirdikten sonra sınava tabi tutacağız.
Bir aylık süreç içerisinde bu işlemleri bitirmiş olacağız. İlgili lisans bölümünden mezun olma, Alevilik ve Bektaşilik üzerine master veya doktorasını bitirmiş olmak veyahut bu alanda makale, kitap, görsel yayın yapmış, kamu kurumlarında bu alanlarla ilgili çalışmış olma şartı aranacak. Ağırlıklı olarak Alevilik Bektaşilik üzerine master ve doktora yapmış olanlar müracaat edebilecek."
Özzeybek, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla pek çok alanda işbirliği yapılacağını ve yurt dışında da çalışmaların yapılmasının planlandığını kaydetti.