Erzincan'da devlet destekleriyle kapasiteleri artırılan alabalık üretim tesislerinin sayısı ve üretim miktarı her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Tuzla Çayı'nda, ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Tercan Su Ürünleri Tesisinde balık üretim faaliyetleri kesintisiz sürüyor.
Burada yetiştirilen alabalıklar, belirli bir kiloya ulaştıklarında Trabzon ve Elâzığ'a sevk edilerek somon olarak işleniyor.
Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Tercan Su Ürünleri Tesisinde hem yavru hem de sofralık alabalık üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.
"BÜYÜK BİR GELİR ELDE EDİLECEK"
Kütük, "Özellikle Erzincan ilimizde denizi olmayan bölge olarak üretmiş olduğumuz balığı Karadeniz'e göndermek kaydıyla burada Karadeniz somonu olarak üretimini yapıp bunu ihracata göndermiş olacağız. Bu sayede büyük bir gelir elde edilmiş olacak ve büyük bir istihdam sağlanmış olacak." ifadelerini kullandı.
Kütük ayrıca, 2023 yılında alabalık ve sofralık alabalık üretimine yönelik devlet desteklerinin devam ettiğini söyledi. Bakanlık tarafından verilen desteklerin, yeni yayınlanan tebliğle birlikte artırıldığını aktaran Kütük, bu sayede ülkede büyük bir ekonomik kazanç sağlanmış olacağının altını çizdi.
Tercan Su Ürünleri işletme sahibi Şükrü Adam ise balık üretim süreci ile ilgili konuştu. Şükrü Adam, Tercan Barajının 23-24 derece olduğunu ve balık yapma kapasitesinin 50 ton olduğunu belirtti.
Şükrü Adam üretim ile ilgili "220 bin tane alıyorum. Bu balıkları 250-300 grama getirip Trabzon ve Elazığ'a gönderiyoruz. Yani balık üretiyoruz. Erzincan'da deniz yok ama iyi balık çıkarıyoruz.” şeklinde konuştu.