O paralar piyasaya sokuldu 'Sıradaki banknotlar belli oldu

O paralar piyasaya sokuldu 'Sıradaki banknotlar belli oldu

Türkiye’de o paralar yaygınlaşmaya başladı. Ünlü Gazeteci sıradaki çıkacak banknotları açıkladı.

2023 yılının Cumhuriyet'in 100. Yılı olması nedeniyle alınan karar doğrultusunda özel olarak madeni 5 Türk Lirası'nın basıldı. Konuya ilişkin detaylar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Piyasada toplamda 100 milyon adet basılan madeni 5 Türk Lirası'nın piyasadaki hacmi 500 milyon lira olduğu belirtildi.

Madeni parayla ilgili bakanlık açıklamasında, tedavüle giren paraların, bir defaya mahsus 100 milyon adet basılacağını ifade edilmişti. 5 TL’lik paralar piyasaya sokulurken gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Kimi çevreler bu durumun enflasyon kaynaklı olabileceğini ifade etti.

sngxfxjyx0w19jz2qq6v2w.webp

Madeni para ile ilgili Gazeteci Kadri Gürsel’den dikkat çeken bir paylaşım geldi. X hesabından yaptığı açıklamada Gürsel, bu adımın ardından yeni banknotlarında sırada olduğunu ifade etti.

Yaptığı paylaşımda Kadir Gürsel, hükümete yönelik “enflasyoncu iktidar” ifadesini kullanırken, "ö-"Metal 5’likleri nihayet dolaşıma sokmuş. 500’lük 1000’lik banknotları da acilen bekliyoruz. Enflasyon sizin, yükü bizim; bari bizi değeri kalmamış banknotların şişkinliğinden kurtarın.” şeklinde yorum yaptı.

sdasdadada.jpg

"500’LÜK BANKNOTA GEÇİŞ OLARAK YORUMLAYABİLİRİZ"

Kadir Gürsel’in paylaşımın ardından akıllara 500 TL ve 1000 TL banknotlarının basılıp basılmayacağı gündeme tekrar geldi. Ekonomistler 500 ve 1000’lik banknotların basılması için, 5 TL ve 10 TL’nin madeni paraya dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmişti. Ekonomist Şenol Babuşçu daha önce yaptığı açıklamada “5 TL madeni parayı, 500’lük banknota geçiş olarak yorumlayabiliriz.” İfadelerini kullanmıştı.

MADENİ 5 TL’NİN ÖZELLİKLERİ

Bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilen madeni 5 TL'nin çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm, ağırlığı da 8,25 gram şeklinde tasarlandı. Kenarları tırtıllı olan 5 TL'nin dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak farklı bir bakış açısı kazandırıldı. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ise ay yıldız yer alırken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konuldu.

asfdasdadad-001.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.