Milyonlarca Hisseli tapu sahibini ilgilendiren haber geldi. Hisseli tapu alırken ve satarken dikkat edilmesi gereken kritik yasal düzenlemelere uyulmazsa bedeli çok ağır olabilir.
Milyonlarca Hisseli tapu sahibini ilgilendiren haber geldi. Hisseli tapu alırken ve satarken dikkat edilmesi gereken kritik yasal düzenlemelere uyulmazsa bedeli çok ağır olabilir.
Hisseli tapu işlemleri karmaşık gibi görünebilir ama doğru adımlar atıldığında sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Gayrimenkul hissesi, yatırım ve mülkiyet biçimi olarak sıklıkla tercih ediliyor ama hisseli tapu sahiplerinin bir hisseyi alırken ve satarken dikkat etmeleri gereken bazı şartlar bulunuyor.
KRİTİK ADIM
Yasal düzenlemeler hisseli tapu sahipleri için oldukça önemlidir. Gayrimenkul alım satım işlemleri, Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer yasal düzenlemelere tabidir. Bu nedenle bu düzenlemelere uygun hareket etmek, hukuki sorunların önüne geçmek açısından kritik bir adımdır.
ÖNALIM HAKKI
Gayrimenkul hissesi alırken ve satarken en kritik adım ise önalım hakkıdır. Önalım hakkı, bir hisse sahibinin hissesini satarken diğer hissedarların hisseyi alma hakkını belirtir. Kısaca hissedar hissesini satmadan önce ilk olarak hissenin bulunan diğer hissedarlarına teklif etmesi gerekir. Eğer diğer hissedarlar almayı kabul etmezse hisse o şekilde üçüncü bir kişiye satılır.
HİSSELİ TAPU SAHİPLERİNİN HAKLARI
Gayrimenkul hissesi satışında bulunan bir diğer adım ise tüm hisse sahiplerinin haklarıdır. Önalım hakkı sonrasında hisse üçüncü kişiye satırken daha önce teklif götürülen diğer hissedarlar bir itirazda bulunamaz.
Ancak, eğer önalım hakkını göz önünde bulundurulmadan direkt üçüncü bir kişiye hisseninin satılması söz konusu ise diğer hissedarlar haklarını kullanarak dava açabilirler. Dava sonrasında böylelikle mahkeme, gerçekleşen satışı iptal edebilir ve hisse sahibi önceki satış bedeli üzerinden hissesini geri alabilir.
Gayrimenkul hissesi sahipleri, bu konuda uzman bir hukuk danışmanından destek alarak işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirler. Bu sayede mülkiyet hakları güvence altında olur ve hukuki sorunların yaşanma olasılığı azalır.