Doktor Eric Berg, Müslüman aleminin Ramazan’da tuttuğu oruçların o hastalıkları engellediğini açıkladı. Oruç tutmanın bin bir derde devasını görenler inanamadı.
Doktor Eric Berg, 24 saat, 48 ve 72 saat kadar oruç tutmanın vücut içerisindeki etkisini söyledi. Oruç tuttuğumuzda birçok sihirli sayılabilecek şey gerçekleştiğini belirten Berg, “Vücudumuz uzun bir süre boyunca açlığa uyum sağlayarak evrimleşmiştir. Yani, oruç etkisiyle aktif hale gelen ve etki gösteren özel proteinlere sahibiz. Bunlar, beynin daha iyi çalışmasıyla ve vücudun farklı bölgelerinin daha dayanıklı hale gelmesiyle ilgilidir. Bedenlerimiz günümüzde yaptığımız gibi her üç saatte bir yemek yeme sıklığına uygun değildir” dedi.
“SAĞLIKLI HÜCRELER ÜRETİR”
Yaklaşık 12 saat oruç tutulduğunda, yaşlanma karşıtı hormon olan büyüme hormonunda artış olduğunu belirten Berg, “Bu hormon, ana yağ yakıcı hormondur. Aynı zamanda eklem iyileşmesinde rol oynar ve protein sentezinde veya çeşitli yeni proteinlerin yapımında rol alır. Bu uygulama vücudun belirli kısımlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılır” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 18 saat sonra, otofaji adı verilen sağlık hücrelerin oluştuğunu söyleyen Berg, “Bir Otofaji, vücudun eski hasarlı proteinleri ve mikropları yenilemek için geri dönüştürmeye başladığı metabolik bir süreçtir. Bu süreç, yaklaşık 18 saatlik oruçtan sonra başlar ve oruç süresi uzadıkça artar” şeklinde söyledi.
“DAHA FAZLA OKSİJEN ÜRETİR”
Yaklaşık 24 saat ve biraz daha uzun bir süre tutulan oruç hakkında konuşan Berg, karaciğerdeki glikojen deposu tükenmeye başladığını vurguladı. Berg, bu durumda vücut, alternatif bir yakıt olarak ketonları kullanmaya başladığını söyledi. Berg, “Ketonlar, vücuda daha fazla oksijen sağlayarak daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca ketonlar, antioksidan rezervini oluşturur ve vücuda daha fazla oksijen sağlar, böylece daha verimli bir şekilde çalışır” dedi.
“TÜMÖR VE KANSER RİSKİNİ AZALTIR”
48 saat oruç tutulduğunda ise kök hücrelerin uyarmaya başladığını söyleyen Berg, “Bu, daha fazla iyileşme, onarım ve yaşlanma karşıtı hormonların salgılanmasını sağlar. Belirli kanser türlerinin riski azalır ve bazı tümörler küçülür. Ayrıca, daha fazla mitokondri oluşumuna katkıda bulunur” ifadelerini kullandı. 72 saat boyunca oruç tutulduğunda ise bağışıklık fonksiyonu iyileştiğini belirten Berg, ancak bu aşamada beslenme eksikliği riski arttığı için, bu süreyi kademeli olarak artırarak oruç tutmanız tavsiye edileceğinin altını çizdi.