Türkiye'nin en yoğun enginar üretiminin yapıldığı Aydın'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan enginar çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 bin 500 dönümde yapılan ekimden 8 bin ton enginar elde edildiği kentte enginarın hasat sezonu başladı. Ağustos sonundan Eylül ortalarına kadar dikilen enginarlardan 'sakız enginarı' Kasım ve Aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise bahar mevsiminde hasat ediliyor.
Enginar sezonu başladı ve enginar bahçelerinde çalışmalar hız kazandı. Sabahın erken saatlerinde, üreticiler tarlalara iniyor ve enginarlarını hasat ederek aracılara teslim ediyor. Tarlada toptan adet fiyatı 20 TL olan enginar, pazarda 40-50 TL arasında, lokanta ve restoranlarda ise 400 TL'ye kadar satılıyor.
Aydın'ın genç ve dinamik üreticilerinden Özge Yüksel, ailesine ait tarlada enginar yetiştiriyor. Özge, bu yıl sezona erken başladıklarını ve hava koşullarının geçen yıla göre daha uygun olduğunu belirtiyor. Enginarlarının "iyi tarım" sertifikalı olduğunu vurgulayan Özge, ürettikleri enginarların diğerlerinden farklı olduğunu ve herhangi bir hormon içermediğini ifade ediyor.
Özge, üretimlerinin hayvan gübresiyle yapıldığını ve bu sezonun kendileri için çok iyi geçtiğini dile getiriyor. Ancak, enginarın artık lüks bir ürün haline geldiğini ve fiyatlarının biraz yüksek olduğunu belirtiyor. Toptan satış fiyatının 20 TL'den başlayıp daha da yükseldiğini söyleyen Özge, sofraya ulaşana kadar fiyatının 40 TL'yi bulduğunu ifade ediyor.
Son olarak, İstanbul'da bir lokantada 400 TL'ye satılan bir enginarı yediklerini paylaşan Özge, enginarın bu kadar yüksek fiyatlara ulaşmasının dikkate değer olduğunu vurguluyor.
ENGİNARIN FAYDALAR NELER?
- Antikanser Özelliğine sahiptir
- Kalp Sağlığını İyileştirebilir
- Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı Olur
- Karaciğer Sağlığını İyileştirebilir
- Daha Düzgün Bağırsak Hareketlerine Yardımcı Olur
- Doğum Kusurlarını Önlemeye Yardımcı Olabilir
- Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır
- Metabolizmayı Artırabilir
- Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir
ENGİNAR NASIL TÜKETİLMELİ?
Enginar, doğal pişmemiş halde sert bir dokuya ve acı bir tada sahiptir. Bu, enginarların acılığına sebep olan sinarin (safra salgılatıcı özelliğe sahip organik asit) sayesindedir. Enginarları pişirmek dokularını yumuşatır ve onları haşlanmış patates kıvamına dönüştürmektedir. Acılık da pişirme ile kaybolmaktadır.