Türkiye ekonomisi, son 14 çeyrekte aralıksız büyüme kaydederek, Şubat 2024 itibarıyla işsizlik oranını %8.7'ye düşürdü. Bu oran, Mart 2013'ten beri görülen en düşük seviyede. 2024 yılının ilk üç ayında, açık iş pozisyonlarının sayısı 625 bini aşarken, özellikle nitelikli ara eleman ihtiyacı ciddi bir sorun haline geldi. Sanayi ve inşaat sektörlerinde, kaynakçı gibi belirli meslek gruplarında eleman bulma zorluğu, iş süreçlerini olumsuz etkileyerek durma noktasına getirdi. Kaynakçıların maaşları 100 bin lira sınırını aşarken, mühendislerin maaşları 50-60 bin lira bandında seyrediyor. Torna ustalarının maaşları ise 70 bin liraya kadar yükseldi.
YEVMİYE 3.500 TL
Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından, inşaat sektörü ciddi bir iş gücü açığı ile karşı karşıya kaldı. Altı yıl öncesine göre düşüş gösteren istihdam rakamları, 1.5 milyon kişiye kadar geriledi. Kepçe ve vinç operatörlerinin maaşlarının 120 bin liraya yükselmesine ve mühendis maaşlarını geçmesine yol açtı. Deprem bölgesindeki yoğun talep nedeniyle inşaat işçilerinin günlük kazançları 3.500 liraya ulaştı. Ülkedeki mavi yaka çalışanların maaşları, birçok sektörde beyaz yakalıları geride bırakırken nitelikli iş gücü alanındaki rekabet uluslararası düzeye taşındı ve global işçi maaşları dolar üzerinden değerlendirilmeye başlandı.
DOLAR BAZINDA ZİRVE
Türkiye'de sanayiciler, dolar bazında maaşların tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını ifade ediyor. Fabrikalarda mavi yaka çalışanların aylık ücretleri 60 bin ile 90 bin lira arasında değişirken, bazı uzman pozisyonlarında bu rakam 150 bin liraya kadar yükseliyor. Özellikle elektrik şefleri, kaynak ustaları ve kalıpçılar gibi nitelikli iş gücünün maaşları dikkat çekici bir artış gösteriyor. İnşaat sektöründe ise ustaların maaşları 60 bin liraya kadar çıkarken, mesai saatleriyle birlikte bu rakam 80 bin liraya ulaşabiliyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, dolar bazında ödenen maaşların tarihi bir zirve yaptığını belirtti. AYSAD Başkanı Sait Salıcı ise konut sıkıntısına dikkat çekerek, çalışanlar için ev satın almak zorunda kalan sanayicilerin olduğunu söyledi. Turizm sektöründe ise bu yıl rekor bir artış beklenirken, istihdam krizi nedeniyle sektörde ciddi bir rekabet yaşanıyor.