Üç milyonu aşkın adayın katılım gösterdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için soru kitapçıklarının hazırlık süreci başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bünyesinde görev alan matbaa çalışanları, yemek hizmetleri, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan ekip, sınav sonuna dek sürecek olan 40 günlük izole hayata adım attı.
YKS soru kitapçıklarının üretiminden sorumlu ekip, Faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer sistemleriyle donatılmış, 20 bin metrekarelik bir alanda görev yapacak. Günlük olarak 200 bin soru kitapçığının basımı, paketlenmesi, denetimi ve dağıtımı gerçekleştirilecek. Güvenlik önlemleri kapsamında, özel güvenlik sistemlerinin yanı sıra, emniyet güçleri tarafından 24 saat boyunca kesintisiz bir gözetim sağlanacak. Merkeze girişlerde, cep telefonları başta olmak üzere her türlü elektronik cihazın getirilmesine izin verilmeyecek. Görevliler, merkeze giriş öncesinde X-ray cihazları ve el dedektörleri ile detaylı bir aramadan geçirilecek ve parmak izi doğrulama sistemleri kullanılarak içeri alınacak.
9 HAZİRAN SAAT 17.45 İTİBARIYLA DIŞARI ÇIKABİLECEKLER
ÖSYM bünyesinde görev alan personel, sınav güvenliğini sağlamak amacıyla 9 Haziran'a dek dış dünya ile bağlantılarını kesmiş durumda. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) son aşaması olan Yabancı Dil Testi'nin (YDT) bitimiyle, çalışanlar ailelerine kavuşacak. Sınav merkezinde, güvenlik tedbirleri kapsamında, atıklar dahi 40 gün süresince dışarı atılmayacak ve kullanılan tüm taslak kağıtlar imha edilecek. Personelin ihtiyaçlarına yönelik olarak sinema, spor salonu, masaj koltuğu, dinlenme ve yemek alanları gibi özel tesisler mevcut.
Hazırlanan sorular, birden fazla denetim sürecinden geçirilerek titizlikle incelenecek. YKS için bu yıl toplamda 1.500 ton kağıt tüketilecek ve günde 200 bin soru kitapçığı basılacak. 3 milyonu aşkın adayın katılacağı sınavlar için yaklaşık 5,5 milyon soru kitapçığı hazırlanacak ve her aday için kitapçıklar oluşturulacak.