Rekabet Kurumu düğmeye bastı! Apple hakkında soruşturma başlatıldı

Rekabet Kurumu düğmeye bastı! Apple hakkında soruşturma başlatıldı

Rekabet Kurulu, Apple'ın App Store'da alternatif ödeme sistemlerini kullanmayı engellemesi ve mobil uygulama geliştiricilere yönelik yönlendirme karşıtı hükümler uygulaması üzerine bir soruşturma başlattı.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mobil akıllı cihazlar ve bu cihazlara yönelik yazılımlar hakkında sektörün yapısının, işleyişinin ve sektördeki olası yapısal ve/veya davranışsal rekabet sorunlarının anlaşılması amacıyla Rekabet Kurumu bünyesinde hâlihazırda Mobil Ekosistemler Sektör İncelemesi yürütülmektedir.

Bu inceleme kapsamında, Apple’ın uygulama geliştiricileri ile yaptığı sözleşmeler ve Uygulama İnceleme Yönergesi değerlendirilmiş ve App Store’da yer alan uygulama geliştiricilere ödeme sistemleri konusunda kısıtlamalar getirildiği şüphesi doğmuştur.

Uygulama geliştiricilerin, kullanıcılarını uygulama dışındaki ödeme kanalları hakkında bilgilendirmesi engellenmektedir. Bu yasak nedeniyle tüketicilerin alternatif ödeme kanallarının varlığından ve uygulama içi fiyatlar ile uygulama dışı fiyatlar arasındaki farktan haberdar olmamaları, daha iyi seçeneklere (daha düşük fiyatlara) ulaşma imkânlarını kısıtlamaktadır.

Picture background

Ayrıca, uygulama dışı alternatif kanallara yönlendiren bağlantıların uygulama içinde yer alması da yasaklanmıştır. Bu doğrultuda, Apple’ın kendi ödeme sistemini zorunlu tutarak uygulama geliştiricilerin seçim özgürlüğünü ortadan kaldırıp kaldırmadığı ve diğer ödeme sistemlerinin Apple ekosistemine girişini engelleyip engellemediği incelenmelidir.

Apple’ın uygulama geliştiricilere getirdiği bir diğer kısıtlama ise uygulama içindeki satın alımlarda Apple’ın kendi ödeme sistemini zorunlu kılmasıdır.

Picture background

Bu, dijital içerik satış işlemlerinin Apple’ın ödeme sistemi IAP aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Apple, IAP aracılığıyla yapılan satış işlemlerinden %30 oranında komisyon almaktadır. Soruşturma sürecinde, Apple’ın bu uygulamasıyla uygulama geliştiricilerin seçim özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamadığı ve diğer ödeme sistemlerinin Apple ekosistemine girişini engelleyip engellemediğinin incelenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, Rekabet Kurulu’nun 21.05.2024 tarihli kararıyla Apple Inc. ve Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi’nin App Store’da alternatif ödeme sistemlerini kullandırmamak ve mobil uygulama geliştiricilere yönlendirme karşıtı hükümler uygulamak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar verilmiştir.''

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.