Uşak'a bağlı Kayaağıl köyü civarında Mayıs ayının ikinci haftası açan İtecik lalesinin bulunduğu alan, 2020 itibari ile Tabiat Koruma Alanı ilan edildi.
Daha sonra endemik türün korunabilmesi için 1200 rakımlı İtecik Tepesi'nde lalenin açtığı 50 dekarlık alanın etrafı tel örgülerle çevrildi.
Korumaya alınması ile birlikte son iki yılda bölgede daha fazla çoğalan lale, bugünlerde kan kırmızısı rengiyle adeta görsel şölen sunuyor.
Endemik türün çiçeği, sadece 15 günlük taze kalıyor, ardından solmaya başlıyor ve yaprak döküyor.
İltecik lalesi hakkında bilgi veren Uşak Valisi Turan Ergün, çiçeğin sadece o bölgeye has bir çiçek olduğunu vurgulayarak lalenin korunması için Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin bölgede devriye gezdiğini söyledi.
LALEYE RENGİNİ ŞEHİT ASKERİN KANININ VERDİĞİNE İNANILIYOR
Lale hakkında halk arasında rivayetler de bulunduğunu hatırlatan Vali Ergün Uşak ilinin Kurtuluş Savaşı'nda iki yıl düşman işgalinde kaldığını ve savaşın kazanılmasında önemli bir rol aldığını hatırlattı.
Şehrin Milli Mücadele'de çok şehit verdiğine değinen Vali Ergün bölgede Kurtuluş Savaşı'nda yaralanan ve daha sonra şehit olan bir askerin kanının çiçeğin üzerine damladığına ve şehidin kanının bu laleleri boyadığına inanıldığını aktardı.
KOPARMANIN CEZASI 244 BİN LİRA
İltecik lalesinin endemik bir tür olduğunu vurgulayan Vali Ergün vatandaşları laleleri görmek için davet ettiklerini bölgeye girişlerin yasak olmadığını ancak koparanlara ise 244 bin lira ceza uygulandığını söyledi.