Sadece Türkiye'de çıkartılıyor: 1 gramı bile elmastan katbekat daha değerli

Sadece Türkiye'de çıkartılıyor: 1 gramı bile elmastan katbekat daha değerli

Günümüzde altın ve gümüş gibi değerli madenler ilk akla gelenler arasında yer alır. Ancak, yalnızca Türkiye'de çıkarılan ve 1 gramı bile servet değerinde olan başka bir maden daha bulunuyor.

Türkiye'de çıkarılan diaspor madeni son yıllarda önem kazanmaya başladı.

Diaspor, yüzyıllar süren oluşumu ve büyük zorluklarla elde edilen nadir değerli bir madendir. Altın, gümüş ve elmas gibi kıymetli madenlere kıyasla 10 bin kat daha değerlidir.

'Yalnızca Türkiye'de çıkartılıyor' 1 gramı bile altından katbekat daha değerli 2

Özellikle Türkiye'de bulunan diaspor, renk değiştirme özelliği ile bilinir ve bu özelliğiyle dikkat çekiyor. Madene yurt dışından da büyük ilgi gösterilmektedir ve Türkiye'de yaklaşık 50 milyar dolarlık rezervi bulunuyor.

1 gramı servet değerinde. Türkiye’de tek bir ilde çıkarılıyor 5

1 GRAMI BİLE ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA DEĞERLİ

Muğla'nın Milas ilçesinde 1997 yılından bu yana diaspor taşının önemi vurgulanıyor. Bu nadir taş, dünyada sadece Türkiye'de bulunmakta olup, elmastan 10 bin kat daha az bulunuyor.

Diaspor taşının en dikkat çekici özelliği ise renk değiştirme özelliğidir.

1 gramı servet değerinde. Türkiye’de tek bir ilde çıkarılıyor 6

YALNIZCA TÜRKİYE'DE ÇIKARILIYOR

Dünyada mücevher kalitesinde diaspor madeni yalnızca Muğla'da bulunuyor. Bu taş, ışığa bağlı olarak renk değiştirebilen nadir değerli taşlardan biridir. Diaspor taşı, gün ışığında yeşil, mum ışığında ise pembe renge bürünür. Bu iki renk, taşın renk skalasında iki uç noktayı temsil ediyor.

Pembe ile yeşil arasındaki pek çok ton, gün ışığına, ortamın ışığına ve hatta bazen giydiğiniz kıyafete göre değişebiliyor.

1 gramı servet değerinde. Türkiye’de tek bir ilde çıkarılıyor 7

DOKUZ FARKLI RENK GEÇİŞİ VAR

Dokuz farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.

1 gramı servet değerinde. Türkiye’de tek bir ilde çıkarılıyor 8

YÜZDE İKİSİ İŞLENEBİLİYOR

Gram gram çıkarılan kristalin sadece yüzde ikisi işlenebiliyor. Diaspor kristali diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor. Gram gram çıkarılıyor. Dünyada çok değerli bir maden. Her işçi taşın, çamurun içinde diaspor kristalini bulmak için çalışıyor. Madenden yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.