Uzun zaman boyunca yoğurdu korumak için kullanılan kurutma yöntemiyle elde edilen kurut adlı geleneksel bir yiyecek, hastalıklardan koruyan antibiyotik etkilere sahip olarak biliniyor. Bu yiyecek, geleneksel bir ürün olması sebebiyle son dönemde popülerliğini yitirse de sağlık açısından önemli bir gıda kabul ediliyor.
Kış aylarında bazı bölgelerin sofralarının vazgeçilmezi olan kurut, faydalarını bilmeyenlerin dikkatini çekmeye başladı. Kilosu Siirt’te 150 TL’den satılan bu besinin faydaları say say bitmiyor.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Kurut adlı yiyecek diyabet, tansiyon bırakmıyor, kalp hastalıklardan koruyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kendine has bir tadı olan kurut, son günlerde popülerliği yitirilmiş bir geleneksel lezzet olmasına rağmen eskiden oldukça rağbet gören yiyeceklerden sayılıyor.
Anne sütünü çoğaltıcı etkileriyle kurut, adeta bağışıklık dostu olarak kabul ediliyor. Hatta Siirt esnafı, bu yiyeceği korona döneminde birçok kişinin sofralarından ayırmadığını söylüyorlar.
KURUT NASIL ELDE EDİLİYOR?
Sağlıklı ve doğal bir lezzet olan kurutla ilgili bilgiler veren Siirt esnafı Hasan Akgül, bu yiyeceğin yayık altında kalan ayranın süzülerek odun ateşinde kaynatıldığını, kaynatıldıktan sonra kıvam aldığını anlatıyor. Bu yöntemle bir çeşit kurut elde edildiğini söyleyen Akgül, içerisinde katkı olarak sadece kaya tuzu bulunduğunu söylüyor. Şeklini kaya tuzuyla alan kurut, daha sonrasında güneşte kurutuluyor. Adını da buradan alan yiyecek, laktik bakteri denilen bir yararlı bakteriyle birlikte zengin şekilde alıcısına sunuluyor.
DOĞAL ANTİBİYOTİK
Kurutun doğal antibiyotik etkileri bulunduğunu söyleyen Akgül, bu faydaların tıbben açıklandığını vurguladı. Özellikle anne sütüne iyi geldiğini söyleyen Akgül, “Korona döneminde biz çok tükettik. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hastalıklarla savaşıyor. Bir nevi ilaçtır, yani doğal ilaçtır” dedi.
KURUT KAÇA SATILIYOR? FİYATI NE KADAR?
Akgül’ün verdiği bilgilere göre kurut, kilosu 150 TL ile 200 TL arasında değişen bir fiyatla satılıyor. Toptan alımlarda 150 TL’ye satıldığını söyleyen Akgül, perakende olarak kilosunu 200 TL’den sattıklarını ifade etti.