Yastıklar, kullanıldıkça vücut yağları, kir ve bakterileri biriktirir. Bu durum, yastığın iç dolgusunun zamanla parçalanmasına ve yastığın destekleyici özelliğinin zamanla azalmasına neden olabilir. Hatta yastık kılıfları varken bile yastıkların iç kısımları lekelenebilir ve bu lekeleri çıkarmak zorlaşabilir.
Bu nedenle yastıkların düzenli olarak temizlenmesi, hem hijyenik bir uyku ortamı sağlamak hem de yastığın ömrünü uzatmak için önemlidir. Temizlik süreci, yastık malzemesine uygun yöntemlerle yapılmalıdır. Yastıkların bakım talimatlarına uyarak yıkama ve kurutma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Eğer yastıklarınızdaki lekeleri çıkarmak için çamaşır makinesini kullanmak istemiyorsanız, uzmanlar birkaç pratik yöntem öneriyor. İşte o yöntemlerden bazıları…
KARBONAT MACUNU
Karbonatı suyla karıştırıp macun kıvamına getirin. İnatçı sarı lekelerin bulunduğu bölgelere bu macunu uygulayarak üzerinde bekletin. Yarım saat beklettikten sonra macunu bezle silerek temizleyin. Bu işlem yastıktaki kötü kokuları da yok etmek için işe yarar.
SİRKE VE SU KARIŞIMI
Eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesine dökün. Karışımı lekeli bölgeye sıkın ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra bir mikrofiber bezle nazikçe silin.
Eğer daha etkili bir yöntem ararsanız karışıma karbonat da ekleyebilirsiniz.
LEKE ÇIKARICILAR
Lekeler için piyasada bulunan çözümleri kullanarak, ürünün talimatlarına uygun şekilde uygulayın. Bunun için uygun sağlığa zararsız ürünler tercih edin.
YASTIĞINIZI MUTLAKA GÜNEŞTE KURUTUN
Lekeli yastıklarınızı kurutmak için mutlaka güneşe asmayı deneyin. Güneş, lekelerin derinine işleyerek onları hafifletir ve sağlıklı bir çözüm sunar. Yukarıdaki leke çıkarma yöntemlerini denedikten sonra da güneşte kurutabilirsiniz.
Her lekenin ciddi bir problem olmadığını ve sık sık yıkama yerine bu tür yöntemlerle temizliğin yapılmasının, yastıklarınızın ömrünü uzatacağını unutmayın. Herhangi bir temizlik yöntemini uygulamadan önce, yastığınızın bakım talimatlarını kontrol edin ve en uygun yöntem neyse onu seçin.