Aylık kazançları şaşırtan işçiler Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşıyor. Kazançlarını duyanlar kulaklarına inanamıyor. Türkiye’de en fazla enginar üretimi gerçekleştiren Efeler ilçesinde hızlıca çalışan enginar işçileri asgari ücretin 4 katı tutarında kazanç elde ediyor.
YEŞİL ELMAS OLARAK BİLİNİYOR
Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesi Türkiye'nin en fazla enginar üretimi gerçekleştirilen yerlerinden biri olarak dikkatleri üzerinde topluyor. ‘Yeşil elmas’ olarak anılan enginarları soymak için 600 kilometre uzaklıktan enginar soyucu işçiler geliyor. Hızlı çalışan enginar soyucular, sofralara sağlıklı enginarların ulaşması için uğraşıyor.
Üç kişiden oluşan özel ekip, gün boyunca adeta bir makine gibi çalışarak aylık kazançlarını asgari ücretin 4 katına çıkarıyor.
İNCELİKLERİ BULUNUYOR
Enginar soyma işinin kolay olmadığını vurgulayan ve bu iş için Ankara’dan geldiklerini söyleyen Ömer Faruk Taşyürek, bu işin incelikleri olduğunu, tecrübeli kişilerin yapabileceğini aktardı. Taşyürek, “Özellikle de kararmaması için vakit kaybı yapmamak gerekiyor. Enginarları soyarken kullandığımız bıçaklar jiletten keskin. Bazen elimizi de kesebiliyoruz ufak tefek hatalar elbette oluyor. Herkesin yapabileceği bir şey değil. El emeği, dikkat ve tecrübe çok önemli bu konuda. Kimse eline bıçağı alıp hemen ilk seferde bu kadar soyamaz. Elma, patates soymaya benzemez bu iş” ifadelerini kullandı.
Taşyürek, Şubat başından Temmuz sonuna kadar her yıl bu iş için Aydın’a geldiklerini de belirtti.
GÜNDE BİNDEN FAZLA ENGİNAR SOYUYORLAR
Zor bir iş olduğunu söyleyen Taşyürek, günde bin ila bin 200 arasında enginarı soyduklarını da açıkladı. Ayrıca psikolojik olarak sağlamlık gerektiren bu iş için dakikada 3-4 bazense 6-7 enginar soyulabiliyor.
Enginar soymayla uğraşan işçiler, sabah saat 07.00’da kalkıyor, akşam 23.00’a kadar işlerini sürdürüyor. Öte yandan enginarları soyma işleminin işçiliğinin de iyi olması gerekiyor. 50 enginar soyucudan 10’u kaliteli işçilik çıkarabiliyor.
Enginar soyucular ailelerine destek olmak için bu işi severek yapıyor. 25 yıldır bu işi yapanlarla 18 yaşında bu işin en genç nesli olan kişilere kadar birçok kişiyi kapsayan bu iş kolu, sıkı bir tempo gerektiriyor.