Selçuk Geçer Carry Trade tehlikesini açıkladı: Dövizi yukarı doğru patlatacaklar

Selçuk Geçer Carry Trade tehlikesini açıkladı: Dövizi yukarı doğru patlatacaklar

Selçuk Geçer, Carry Trade tehlikesini işaret ederek, dövizdeki yukarı doğru patlayışı açıkladı.

Pek çok yabancı yatırımcı son dönemlerde yüzde 55 seviyelerinde getiri sağlayan mevduat faizlerine yönelişi sürdürüyor. Carry Trade yatırımı yapan yabancı yatırımcılar, paralarını TL’de değerlendiriyor. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Carry Trade tehlikesini işaret ederek,”Adamlar, belli bir süreye kadar dövizi sabit tutmayı planlıyor. Daha sonra paralarını alıp dövize döndüklerinde, dövizi yukarı doğru patlatacaklar” dedi.

YABANCILAR DOLARDAN ÇIKIP MEVDUAT FAİZİ YATIRIMI YAPIYOR

Merkez Bankası yüksek dolar kuru ve enflasyondan dolayı politika faizini yüzde 50 seviyesine çekmişti. Bu hamle ile birlikte mevduat faizleri de rekor kırmaya başladı. Öyle ki yüzde 55 faiz kazancı ile yatırımcıların dikkatini çekti. Yabancı yatırımcılar ise Carry Trade yapmak için dolardan çıkarak TL üzerinden faize girmeye başladı.

dolar-tl-2.jpg

GEÇER: DÖVİZİ YUKARI DOĞRU PATLATACAK

Ancak ünlü ekonomist Selçuk Geçer, ‘Carry Trade’ tehlikesini açıkladı. Geçer, yabancıların tamamıyla burada durmayacaklarını belirtti. Geçer, “Faizler düşerken, dolardaki artış korkusuyla hareket ediyorlar. Çünkü adamlar, belli bir süreye kadar dövizi sabit tutmayı planlıyor. Daha sonra paralarını alıp dövize döndüklerinde, dövizi yukarı doğru patlatarak daha fazla Türk Lirası elde etmeyi hedefliyorlar. Böylece yüksek faizle Türk Lirası yatırımı yaparak daha fazla getiri elde edecek ve bu şekilde daha fazla döviz alacaklar” dedi.

altin-dolar-1-1606496297.jpg

“TL İLE DAHA FAZLA GETİRİ HEDEFLİYORLAR”

Dövizin sabit kalması bir noktaya kadar yabancıların işlerine geldiğini belirten Geçer, “Bir yerden sonra işlerine gelmemeye başlıyor. Eğer gerçekten stabil bir ekonomi isteselerdi, Japonya’ya, Amerika’ya veya Avrupa’ya gidebilirlerdi. Fakat böyle bir şey istemiyorlar. Adamlar, zaman zaman stabil kalan ama daha sonra dövizin ani bir yükseliş yaşadığı ve bu süreçte daha fazla Türk Lirası getirisi sağladıkları bir sistem arayışındalar. Bu Türk Lirası ile daha fazla faiz getirisi elde etmeyi hedefliyorlar” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.