SGK Uzmanı Çetin Ateş, en düşük emekli maaşının aslında 30 bin TL olması gerektiğini gerçekler ile ortaya çıkardı.
SGK Uzmanı Çetin Ateş, en düşük emekli maaşının aslında 30 bin TL olması gerektiğini gerçekler ile ortaya çıkardı.
Milyonlarca emekliye Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam gerçekleştirildi. Ancak yapılan zamdan 6 bin 700 TL ve altında kök aylığı alan emekliyi etkilemedi. En düşük emekli maaşı 10 bin TL’de kalmayı sürdürdü.
Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği bu dönemde emeklilerin maaşının 10 bin TL’de kalması tepkiyle karşılanıyor. Emeklinin maaşları 2008 yılı öncesinde asgari ücreti 1,5 katlarken, Aylık bağlama oranıyla yapılan değişiklik ile günümüze kadar asgari ücret, emekli maaşını 1,7’ye katladı.
Aylık bağlama oranı(ABO), sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2’si olarak hesaplanır. Yapılan hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak ele alınır. Ancak aylık bağlama oranı % 90'ı aşamaz.
1999 sonrasında ilk olarak ABO sistemi değişmişti. 10 yıl içinde aylık bağlama oranı yüzde 35, sonraki her yıl için yüzde 2 ve 25 yıldan sonra her bir yıl için yüzde 1.5 artış yapılarak gerçekleşmişti. Ancak 2008 yılından sonra aylık bağlama oranı yüzde 50'ye düşürülmesi emekli maaşlarının azalmasına neden oldu.
ABO oranın tekrar değişmesini isteyen emeklilere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında yapılacak olan maaş zammını işaret etti. Pek çok uzman isim ise ABO sisteminin değişmediği ortamda en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını açıklıyor.
SGK Uzmanı Çetin Ateş, aylık bağlama oranlarına ilişkin flaş açıklamalarda bulundu. MAK Haber YouTube canlı yayınına katılan Ateş, gerçek rakamı açıkladı. Ateş, “Aylık bağlama oranı değişmeseydi, bugün en düşük emekli aylığı 30 bin TL veya 28 bin TL olacaktı. Maalesef bu reform falan değil, tersine reform bitirdiler. Kısacası emekliyi bitirdiler” ifadelerini kullandı.