Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında, yol kenarında 'taze', 'doğal' gibi ibarelerle satılan süt, peynir ve yoğurdun uygun ortamda muhafaza edilmediği takdirde, içlerindeki bakterilerin, ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabileceği açıklayarak bunun insan sağlığını tehdit ettiğini altını çizerek anlattı.
Birçoğumuz tükettiği, özelikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan beyaz peynirler Pazar tezgahlarında, yol kenarlarında ambalajsız bir şekilde satılıyor. Bu durum ise peynirlerin bakteri üretmesini sağlayarak insan sağlığını tehdit eden bir hal alıyor.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu bu duruma açıklık getirerek önemli açıklamalarda bulundu.
Tezgahlarda, açık bir şekilde yer alan süt ve süt ürünlerinin satışına hemen hemen her gün rastladığını söyleyen Manavoğlu bu şekilde satılan süt ve süt ürünlerinin insan sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açacağını belirterek sözlerine şu cümleleriyle devam etti, ürünlerde ilk akla gelecek mikrobiyolojik tehlike.
Süt ürünleri bakteri için kaynak. İnsanlarda ve hayvanlarda hastalık yapacak etkiye sahip bakteriler var. Birçok bakterinin süt ürünlerinde varlığını biliyoruz. Ambalajı açık şekilde ortamda bekleyen peynir, süt ürünleri, yoğurttan uzak durmalıyız. Açıkta satılan süt ürünleri ortamdan dolayı fiziksel kirlenmeye maruz kalıyor. Araçların egzozundan kurşun gibi ağır metal bulaşır, toz toprak gibi küçük parçacıklar bulaşabilir. Buradaki en önemli tehlike mikrobiyolojik risk dedi.
Oluşan bakterilerin sağlığa zararlı olduğunu belirten Manavoğlu Mikroorganizmaların tehlikeli türlerinin bulaşması insanlarda felce, ölüme yol açabilir şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bu durum ile karşılaşmamak ve insan sağlığını tehdit etmemek için bu ürünlerin soğuk zincirlerin sağlanması gerektiğini söyledi.