Son Dakika... ENAG Haziran ayı enflasyonunu açıkladı

Son Dakika... ENAG Haziran ayı enflasyonunu açıkladı

ENAG haziran ayı enflasyonunu açıkladı.

Bağımsız araştırmacılardan oluşan Ekonomi ve Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de haziran ayında enflasyon aylık bazda %4,27 artış gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyon oranı %113,08 olarak gerçekleşti.

Haziran ayı enflasyon verileri, tüketici fiyatlarının artış hızının ne kadar yüksek olduğunu gösterirken, yıllık bazdaki %113,08'lik artış ise ekonomik yönetimler için dikkat çeken bir nokta olarak öne çıkıyor.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ

Haziran ayı enflasyon beklentileri, ekonomistlerin katılımıyla yapılan ankete göre ortalamada %2,28 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin beklentileri ise %1,90 ile %3,00 arasında değişiklik gösterdi.

Haziran ayı enflasyon beklentilerine göre, bir önceki ay %75,45 olan yıllık enflasyon oranının %72,68'e gerilemesi öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise haziranda %42,61 olarak açıklandı.

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA NE OLMUŞTU

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında %3,37 artış kaydetmişti. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan verilere göre 5 aylık enflasyon farkı %22,72 olarak hesaplandı. Bu durum, emeklilerin mayıs ayı itibarıyla %22,72 enflasyon farkını hak ettiğini gösteriyor.

Son Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise 6 aylık enflasyon %25,81 olarak hesaplandı. Bu verilere göre, temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyonuyla emeklilerin alacağı zam oranı da %25,81'e denk gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kira zam oranını belirleyen on iki aylık ortalama enflasyon ise %62,51 olarak belirlendi.

Ekonomistlerin bu beklentileri, ülke ekonomisi ve emekliler için önemli bir yol gösterici olarak kabul ediliyor. Her ay açıklanan enflasyon verileri, ekonomik politikaların belirlenmesinde ve mali planlamalarda kritik bir rol oynuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.