Son Dakika... TÜİK haziran ayı enflasyonu belli oldu

Son Dakika... TÜİK haziran ayı enflasyonu belli oldu

TÜİK haziran ayı enflasyonunu açıkladı.

TÜİK haziran ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 oldu. Milyonların beklediği 6 aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 oldu.

ENAG ENFLASYONU KAÇ AÇIKLADI

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu yüzde 113,08 olarak açıkladı.

Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG (Ekonometri Araştırma Grubu), Türkiye ekonomisinin enflasyon verilerini içeren haziran ayı raporunu yayınladı. Rapora göre, haziran ayında tüketici fiyatları %4,27 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise %113,08 olarak gerçekleşti. Altı aylık dönemde ise enflasyon %41,16 seviyesine ulaştı.

EKONOMİSTLERİN HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİLERİ BELLİ OLDU

Ekonomi uzmanları tarafından yapılan ankete göre, Türkiye'nin haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Ankete katılan ekonomistlerin ortalaması, haziran ayı için enflasyonun %2,28 olacağı yönünde oldu. En düşük beklenti %1,90 iken, en yüksek beklenti %3,00 aralığında yer aldı.

Bu beklentilere göre, bir önceki ay %75,45 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun haziran ayında %72,68'e gerileyeceği öngörülüyor.

2024 SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ

Ekonomistlerin 2024 yılı sonu için enflasyon beklentisi ise haziran ayı itibarıyla %42,61 olarak belirlendi.

Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) %3,37'lik bir artış kaydedilmişti. Beş aylık süreçte ise enflasyon %22,72 olarak hesaplandı.

EMEKLİ VE MEMURLAR İÇİN ENFLASYON FARKI VE ZAM ORANLARI

Özellikle emekli ve memurlar için enflasyonun etkileri önemli. 2024 yılının ilk altı ayında enflasyon %27 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda, memurlar için toplu sözleşmede kararlaştırılan %15 zamın üzerine %12 enflasyon farkı eklenerek toplamda %22 zam yapılması öngörülüyor.

Emekli maaşlarında ise SGK Uzmanı Nergis Şimşek'in açıklamasına göre, %27'lik enflasyon oranı doğrultusunda Bağ-Kur ve SSK emeklileri için %27 artış bekleniyor. Bu artış, emeklilerin gerçek aylıklarına göre hesaplanacak olup, mevcut en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'nin de etkileneceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.